loader
Foto

Galerie foto

140 de ani de la naşterea Reginei Maria

„Ora Regelui” a adus un omagiu, la împlinirea a 140 de ani de la naşterea celei mai iubite Regine a României. Emisiunea a fost difuzată sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 15:00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La 29 octombrie 1875, se năştea, la Eastwell Park, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, cea care avea să devină, prin căsătoria cu Principele moştenitor Ferdinand, cea mai iubită Regină a României. S-au împlinit aşadar, 140 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai marcante şi benefice personalităţi ale României moderne. Despre rolul pe care l-a avut Regina, vorbim în primul reportaj realizat de echipa emisiunii.

Iată cum o elogia în epocă, generalul Constantin Argetoianu, de altfel, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Majestăţii Sale: „Regina Maria a întrupat aspiraţiile cele mai înalte ale conştiinţei româneşti... Prin modul cum a influenţat în 1916 intrarea României în război şi din nou în 1918, când aproape numai datorită ei, Regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la Bucureşti, Regina s-a aşezat ca ctitor al României întregite şi ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naţionale”.


Continuăm ediţia din 31 octombrie cu un alt material special: „Regina Maria, simbolul eleganței”.  Regina Maria a fost în epocă ceea ce, un conaţional al său ar numi astăzi „un trend setter”, adică, un vizionar. De o eleganţă desăvârşită,  fără a neglija nicio clipă eticheta impusă la Curtea Regală, dar şi cu o capacitate firească de a ieşi în evidenţă, Regina Maria a ştiut cum să-şi impună gustul pentru frumos. Iar costumul popular românesc i-a fost, adesea, cel mai frumos veşmânt. Aşa încât tendinţa contemporană de a readuce la viaţă portul străvechi şi-a avut, fără îndoială, un exemplu meritoriu în persoana Reginei. Costumele ţărancelor românce au constituit o revelaţie pentru ea. Fascinată de frumuseţea şi varietatea lor, Regina le-a purtat cu un firesc aristocratic, impunându-le ca pe cele mai preţioase ţinute. Le-a purtat într-un fel numai de ea ştiut, numai de ea înţeles. Şi i-a îndemnat şi pe alţii s-o facă, stârnind nu o dată rumoare.

Pe 31 octombrie vă invităm să vedeţi primul episod din seria „Pictori în grădina Reginei”. În prima ediţie îl descoperim pe Nicolae Tonitza (1886 -1940) cu tabloul în ulei pe pânză, „Poarta lui Osman” pictat în 1938 la Balcic, lucrare care aparţine acum colecţiei Muzeului de Artă din Constanţa.

Balcicul a fost pentru artiştii români, ceea ce a fost Barbizonul pentru francezi: o academie în aer liber, un loc al întâlnirilor faste şi al unei efervescenţe creatoare motivate nu numai de pitorescul locurilor dar şi de extraordinara primire pe care le-o făcea Regina Maria. Ca o adevărată Meccena, Regina s-a înconjurat de artişti, făcând din casa şi grădinile sale superbe locul cel mai prolific intelectual din perioada interbelică românească. Numeroşi pictori au deţinut aici proprietăţi, adevărate case-atelier în care lucrau întreaga vară. Nicolae Tonitza, în ultimii 15 ani ai carierei sale, s-a inspirat din atmosfera atât de specială a spaţiului dobrogean de la Mangalia şi Balcic, de locuri şi oameni care au devenit motivele predilecte ale picturilor, desenelor şi scrierilor sale.

 

Imaginea publică a unui conducător de stat este legată de statutul său. Ea era un simbol, o imagine reprezentativă, un brand al epocii pe care-o ilustra. Conducătorii erau reprezentaţi călare, într-o atitudine triumfătoare, atestând nu numai reuşita unei bătălii, dar şi atitudinea unui popor. În reportajul „Ecvestrele regilor” vorbim despre sculptorii români care au excelat în acest gen şi vi-l prezentăm pe Mihai Marcu, un contemporan ale cărui lucrări au fost expuse de curând la Palatul de la Mogoşoaia.

Mii de bătrâni din țara noastră, și alte sute de mii în lume, se confruntă nu doar cu slăbiciunea vârstei si veniturile scăzute, ci și cu mult mai dureroasa  indiferență a semenilor. Cu 4 ani în urmă, Fundația Principesa Margareta a României a dezvoltat  programul „Niciodata singur – voluntari aproape de varstnici”, iar anul acesta a fost extins în 27 de orașe în care voluntarii fundației au adus un zâmbet pe mai bine de 6000 de chipuri. Povestea lor o descoperiţi în reportajul  „Flori pentru suflet”.

„Ora Regelui” poate fi urmărită şi pe TVR Internaţional (sâmbătă, ora 16:30) şi pe TVR Moldova (sâmbătă, ora 15:00).

***
Despre Ora Regelui la TVR 1:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

10:00 Agrostrategia

* Invitat Florentin Bercu-Vicepreședinte COGECA

* Rubrica Fermierii României

Ioan Jula-peste 40 de ani in pomicultură

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

 

#tvr1