loader
Foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Sărituri cu schiurile

Originea acestui sport se găseşte în Norvegia, iar „părintele săriturilor” este considerat norvegianul Sondre Norheim, care, în 1860 a sărit fără a folosi beţe, o distanţă de 30 de metri.

 

Sport de iarnă care constă în plecarea de pe o bară de start la aprinderea luminii verzi pe semaforul de pornire, coborârea pe schiuri, din ce în ce mai repede, a unei rampe, ieşirea de pe masa trambulinei, în funcţie de dimensiunea acesteia, cu viteze de până la şi chiar peste 100 de km/h, şi o plutire de câteva secunde, având drept obiectiv aterizarea cât mai departe posibil. În timpul săriturii, schiurile trebuie desfăcute în formă de V, într-o poziţie care asigură o portanţă mai mare, iar aterizarea, după care se primesc note pentru stilul evoluţiei, trebuie executată în procedeul numit Telemark (în principiu, cu un picior flexat).

Săriturile cu schiurile includ mai multe tipuri de probe: 4 masculine, individual pe trambulină normală sau mică (punct de construcţie K 85 - 95 m, dimensiunea trambulinei DT 100 - 110 m), trambulină mare (K ~115 - 125 m, DT 130 – 140 m), trambulină de zbor (K ~180, DT ~220 m), şi pe echipe, una feminină individuală pe trambulina normală, şi o probă mai nouă, de la introducerea, acum două sezoane, a Cupei Mondiale feminine, cea pe echipe mixte.

Probe olimpice sunt trei masculine, individuală pe trambulina normală, individuală pe trambulina mare şi pe echipe, urmând ca, la această ediţie, Soci 2014, a JO de iarnă să se dispute în premieră şi o probă feminină, cea individuală pe trambulina normală.

Rezultatul final al oricărui concurs depinde de lungimea săriturii şi de notele de la stil. Stilul fiecărui săritor este evaluat de cinci arbitri, care dau note până la 20, din care se elimină cea mai mică şi cea mai mare. De câţiva ani s-au introdus în calculul punctajului şi corecţii pentru viteza şi direcţia vântului, ca şi pentru poziţia barei de start, în eventualitatea în care aceasta se modifică pe parcursul competiţiei.

Originea acestui sport se găseşte în Norvegia, iar „părintele săriturilor” este considerat norvegianul Sondre Norheim, care, în 1860 a sărit fără a folosi beţe, o distanţă de 30 de metri.

În 1879 s-a desfăşurat primul mare concurs, găzduit tot de Norvegia.

Cel care a revoluţionat săriturile cu schiurile introducând poziţia de V a fost suedezul Ian Boklöv, care a sărit în acest stil în 1988.

Săriturile au fost introduse la JO încă de la prima ediţie, la Chamonix (Franţa, 1924) şi, până în 1980 inclusiv, rezultatele întrecerilor olimpice au contat şi pentru Campionatele mondiale.

La această ediţie Soci 2014 a JO de iarnă va participa din nou, după mai bine de 20 de ani de la prezenţa lui Virgil Neagoe la JO Albertville 1992, un săritor cu schiurile din România: Sorin Iulian Pîtea, de la Dinamo Râşnov, în vârstă de doar 16 ani, antrenat de coordonatorul lotului naţional, Florin Spulber. Foarte aproape de calificare a fost şi o alta tânără săritoare, Dana Vasilica Haralambie, care a obţinut în premieră în acest sezon puncte în Cupa Mondială feminină.

Programul întrecerilor de sărituri cu schiurile la Soci:

  • Sâmbătă 8 februarie , ora 16.30 (ora României) individual masculin trambulina normală, calificări
  • Duminică 9 februarie, ora 19.30, individual masculin trambulina normală
  • Marţi 11 februarie, ora 19.30, individual feminin
  • Vineri 14 februarie, individual masculin trambulina mare, calificări
  • Sâmbătă 15 februarie, individual masculin trambulina mare
  • Luni 17 februarie, echipe masculin.

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Copiii si teatru, filme care pot schimba vieti, educatie non-formala, renasterea scolilor de meserii si parteneriate cu institutii ale statului, sunt subiectele editiei. Dedicam luna martie femeii rome, cea care mentine familia, conserva viitorul comunitatii si educa mostenitorii traditiilor si culturii rome. Invitata emisiunii va fi alaturi de noi una dintre cele mai cunoscute reprezentante a minoritatii rome. Mariana Buceanu Costache, consilier in cadrul Agentiei Nationale pentru Romi.

Producători: Anamaria Bobe Tecuceanu, Oana Roşca Creţulescu

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1