loader
Foto

Galerie foto

9 eclipse în 9 poveşti! „Vânătorul de eclipse” şi aventurile sale, la TVR

Cătălin Beldea va „vâna” cea de-a zecea eclipsă - din America - alături de Dumitru Prunariu şi Alexandru Mironov. Din 12 august, „Vânătorul de eclipse” vine la TVR 1, de luni până vineri, după Telejurnalului de prânz şi în weekend înaintea celui de seară

 

Până la Marea Eclipsă Americană din 21 august, transmisă în direct de TVR, telespectatorii pot urmări aventurile „Vânătorului  de eclipse” - Cătălin Beldea, cel care, de 12 ani, aleargă prin lume, pe cer şi pe pământ, pentru a prinde eclipsele totale de Soare.

Începând din 12 august, cu 10 zile înainte de eclipsa din 21 august - cel mai important eveniment astronomic al anului –, TVR 1 difuzează nouă scurte poveşti despre cele nouă eclipse surprinse de Cătălin.

(w500)

Vom afla cum e să schimbi şase avioane pentru a ajunge în inima Pacificului, pentru a observa o eclipsă de soare. Sau cum e când priveşti un astfel de fenomen din balon ori cum e să deschizi uşa avionului pentru a nu rata cele 10 secunde de eclipsă, dar şi cum trăieşti dezamăgirea, când ai parte de nori.

E marea mea pasiune! Totul a început în 1999, cu eclipsa de soare din România, când, ocupat să fac poze, nu am apucat să mă bucur de spectacolul astral şi mi-am propus să mai văd încă una”, îşi aminteşte Cătălin.

Astfel, Cătălin s-a decis să nu mai aştepte până în 2081, când va fi vizibilă din nou o eclipsă în România şi a pornit după ele. În 2006 a fost în Turcia, unde a avut parte de cea mai frumoasă coroană pe care a văzut-o vreodată, moment în care a decis să devină „vânător de eclipse”, să nu mai piardă niciuna. În 2008 a luat Trans-siberianul pentru a ajunge la Novosibirsk, au urmat China, Oceanul Pacific, Australia, Kenya şi cea de deasupra Mării Norvegiei văzute din avion, iar în 2016, Indonezia.

(w500)

Fiecare eclipsă are povestea ei, fiecare e deosebită, aşa că, n-ar renunţa la niciuna. Nici măcar la cea din China, unde a avut parte de nori. „Din eşecul din China am învăţat ceva: că trebuie să ai planul B, planul C, că trebuie să fii mai bine pregătit”, mărturiseşte Cătălin. Şi, chiar dacă nu poate crea un top, dacă ar fi să aleagă două momente din aceşti 12 ani, ar alege Turcia, pentru cea mai spectaculoasă imagine a unei coroane solare şi Kenya, pentru aventură: „eclipsa din Kenya a fost de doar 10 secunde şi am văzut-o dintr-un avion de şapte locuri, la 3.000 metri altitudine. Am reuşit să deschidem uşa şi să vedem eclipsa. Nu caut neapărat aventura, mă interesează mai mult să stau cu instrumentele la sol şi să obţin imagini care ar putea folosi cercetătorilor”, mărturiseşte Cătălin.

(w882)

Urmărim poveştile celor nouă eclipse observate de Cătălin Beldea, concentrate în filmuleţe de 3 minute, la „Vânătorul de eclipse” pe TVR 1, de luni până vineri, după Telejurnalul de ora 14.00, sâmbăta, înaintea Telejurnalului de la ora 20.00, iar duminica, de la ora 18.50. De asemenea,  telespectatorii TVR 2 le vor putea urmări de luni până vineri, de la 15.45, iar in weekend, de la 11.50. „Vânătorul de eclipse” va fi şi la TVR Internaţional şi TVR Moldova.

La cea de-a 10 eclipsă, cea din SUA din 21 august, „vânătorul” Cătălin  îi va avea alături pe Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spaţiul cosmic şi pe Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii ştiinţifice. Cei doi vor transmite în direct pentru TVR, din Casper, statul Wyoming, cel mai important eveniment astronomic al anului. Astfel, vom avea parte de cele mai avizate explicaţii despre toate fazele eclipsei, cele mai interesante informaţii de specialitate, dar şi de poveşti inedite. Vom afla cum se vede eclipsa din spaţiu, dar şi cum s-au pregătit americanii pentru acest eveniment sau care sunt cele mai recente descoperiri legate de spaţiul cosmic.

Povestea Marii Eclilpse Americane şi cele ale cercetătorilor americani şi români din SUA care lucrează în centrele de cercetare a spaţiului vor fi spuse într-un documentar TVR.

 

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1