loader
Foto

„Acasă la Grigore Leşe”, în codrii de basm din Ţara Lăpuşului

„Trebuie să ne realfabetizăm în ceea ce priveşte cultura tradiţională”, este îndemnul muzicologului, care ne-a dat întâlnire la casa părintească din Stoiceni, duminică, 2 iulie, într-o transmisiune eveniment, de la ora 18.30, la TVR 1, respectiv de la 19.00, la TVR 3.

 

Grigore Leşe

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

A horit prin toată lumea, iar cântecele maramureşeanului Grigore Leşe au dus tradiţiile româneşti pe toate continentele. Sufletul său a rămas însă mereu acasă, în Stoiceni, unde rapsodul care nu şi-a abandonat nicodată portul popular ne cheamă duminică într-un pelerinaj cultural. „Dragii mei, de-a lungul vremii, m-am arătat şi m-am ascuns. Horile mi-au transformat orice gând în realitate. Vă aştept pe 2 iulie în satul Stoiceni, din Ţara Lăpuşului, să vă arăt de unde am pornit în lume”, este mesajul lui Grigore Leşe. Telespctatorii TVR îl pot însoţi pe îndrăgitul artist şi pe invitaţii săi, începând cu ora 18.30, la TVR 1 şi de la 19.00, la TVR 3.

TVR va transmite în direct, duminică, 2 iulie, Acasă la Grigore Leşe, un eveniment de excepţie, într-o zi în care îl comemorăm pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. Începând cu ora 18.30, TVR 1 va surprinde începutul sărbătorii, iar apoi transmisiunea va fi preluată, de la ora 19.00, de TVR 3. „Stoiceni este un sat de munte. Acolo m-am născut şi acolo m-au crescut străbunicii mei. Îmi ziceau Grigore a lui Ion Opriş din Stoiceni. Casa este un loc de minune, la numărul 1 cum se intră în sat. Pământul este înconjurat de pădure de brad, carpen, moldid şi salcâm. Prin grădină trece un pârâu, Şatra, care se varsă în Dobric. Dobric trece mai departe, spre apa Lăpuşului”, povesteşte muzicologul.

Centrul Cultural „Grigore Leşe” din Stoiceni a fost inaugurat în urmă cu doi ani, odată cu ridicarea unei locuinţe ţărăneşti autentice pe locul casei în care Leşe s-a născut şi a crescut. Realizatorul emisiunii Drumul lui Leşe, de la TVR 3, îşi doreşte să dezvolte aici un centru cultural de anvergură europeană. „Ce fac eu acolo, duminică, nu este un festival. Aş putea numi momentul o sărbătoare a comunităţii, unde vor veni oameni adevăraţi, oameni care trăiesc în simplitate. În ziua de astăzi, noi trebuie să ne realfabetizăm în ceea ce priveşte cultura tradiţională. Oamenii s-au îndepărat, se duc spre un divertisment ieftin, imită, nu trăiesc în rost. Toată manifestarea de duminică vreau să fie sub semnul simplităţii, al rostului şi al rânduielii”, mai spune el.

Evenimentul din 2 iulie, de la Stoiceni, judeţul Maramureş, ce va fi transmis în direct de TVR 1 de la ora 18.30 şi TVR 3, de la 19.00, aduce în prim-plan valorile culturale autohtone, dar şi pe cele din alte spaţii etno-folclorice. Nu vor lipsi cântecele care ne-au însoţit istoria, poveşti despre oamenii satelor. La eveniment, vor participa artişti, scriitori, coregrafi, cântăreţi, horitori, coruri, critici de artă. Vor veni invitaţi din Bucovina, Cluj, Bucureşti, precum şi oameni din comunele şi satele învecinate. Călăreţii din sat îi vor întâmpina pe Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, şi pe Justin Sigheteanul, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Va avea loc o închinare la biserica de lemn din sat, apoi sfinţirea casei strămoşeşti a lui Grigore Leşe. Ziua se va încheia cu un recital susţinut de Grigore Leşe şi Marius Vernescu.

„Mai demult, oamenii se adunau împreună de marile sărbători. Se iertau, aveau o smerenie, aveau un anumit comportament. Cu alte cuvinte, trăiau în rânduială şi în rost. În ziua de astăzi, oamenii s-au cam îndepărtat de lucrurile acestea. Cred că a sosit vremea să ştim de unde venim, cine suntem şi cum ne putem compune în marea horă europeană”, încheie Grigore Leşe.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1