loader
Foto

Galerie foto

„Adevăruri despre trecut”, la TVR 1: Lunaticii regimului | VIDEO

Ce a însemnat tratamentul aşa-zişilor alienaţi mintal în perioada comunistă, cum au fost preluate şi aplicate teorii ştiinţifice de origine sovietică? Pe 23 septembrie, la 22.20, la TVR 1, ni s-au dezvăluit noi „Adevăruri despre trecut”.

 

Adevăruri despre trecut

Adevăruri despre trecut continuă să prezinte şi în această toamnă, în fiecare seară de miercuri, istorii mai mult sau mai puţin ştiute despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990. O nouă ediţie a celui de-al 10-lea sezon al emisiunii s-a văzut pe 23 septembrie, de la ora 22.20, la TVR 1 şi ne-a adus poveşti despre lunaticii regimului sau aşa-zişii alienaţi mintal.

 

 

(w882)

După venirea comuniştilor, în 1944, atitudinea faţă de persoanele cu tulburări psihice nu s-a schimbat peste noapte. În ediţia din 23 septembrie a Adevărurilor despre trecut, echipa emisiunii a documentat şi ne va prezenta ce a însemnat mai exact tratamentul aşa-zişilor alienaţi mintal în toată această perioadă, cum au fost preluate şi aplicate teorii ştiinţifice de origine sovietică, cum medicii au instrumentat aceste teorii în folosul pacienţilor şi cum totul a luat o întorsătură neaşteptată spre finalul regimului.

(w882)

În urma schimbării de regim, în anii '90, au fost treptat scoase la lumină cazuri în care medicii psihiatrii se făceau vinovaţi de complicitate cu vechea securitate, pe fondul unor dispoziţii emise în mod sistematic începând cu anii '70. Directivele urmăreau inducerea unei aparenţe de legalitate practicilor de neutralizare a persoanelor care îndrăzneau, cu intenţie sau prin imprudenţă, să critice regimul. Persecuţia celor indezirabili politic era astfel mascată în ochii străinătăţii prin două metode: se înscena încălcarea legii sau se declara tulburare mintală, caz în care oponenţii regimului erau preluaţi abuziv de personalul medical din clinicile de psihiatrie. Fenomenul este cunoscut astăzi drept „Represiunea psihiatrică”.

(w882)

Au explicat cum a fost trataţi lunaticii regimului: dr. Leyla Safta-Zecheria, cercetătoare, Colegiul Noua Europă; dr. Corina Doboş, cercetătoare, Universitatea Bucureşti; dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician, Universitatea de Vest, Timişoara; dr. Germina Nagâț, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS),precu, şi acad. prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu, medic psihiatru​.

(w882)

Realizator - Raluca Bibiri. Jurnalist - Lucia Zamfir

Consultant de specialitate - Lavinia Betea

Editor imagine - Ioana Cristea

Producător - Raluca Rogojină

Despre seria Adevăruri despre trecut de la TVR 1:

„Se împlinesc deja 6 ani de când mărturisim fără patimă despre destinul omului de rând în comunism. Orice suferinţă are în ea plâns şi smerenie. Astăzi însă, supravieţuitorii povestesc în tihnă, sfătos şi simplu, despre cum au învăţat să alunece pe spirala durerii”, declară Raluca Rogojină, producătorul uneia dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică a Televiziunii Române.

Arhiva TVR păstrează mărturii cutremurătoare despre realităţile anilor ceauşişti. Istoria a consemnat multe, s-au scris mii de cărţi. Dar Televiziunea Română este unica deţinătoare a istoriei ultimilor 50 de ani, în imagini. Adevărat depozitar de istorie vie!

Realizatorii Adevăruri despre trecut vorbesc, în imagini şi comentarii, despre evenimente marcante ale istoriei noastre recente, dezvăluie întâmplări pe care partidul le-a îngropat timp de 50 de ani.

(w882)

Dramele pe care le genera un divorţ în perioada comunistă, tehnici operative de filaj SRI, meditaţia transcedentală, povestea studenţilor veniţi din străinătate, formaţiile artistice ale întreprinderilor sau cooperativelor, importanţa domeniului cercetării, echipa de fotbal Rapid – cu solidaritatea împărtăşită de suporterii ei până în ziua de astăzi, discotecile din vremea comunismului, povestea studiourilor de film de la Buftea, arta afectată de propaganda comunistă etc. se numără printre subiectele noului sezon Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1