loader
Foto

Amintiri despre Infern – Şimleul Silvaniei şi Târgu Mureş

Episoadele 5 şi 6 încheie joi, 29 septembrie, s eria de documentare cu şi despre familiile supravieţuitorilor Holocaustului, difuzată de TVR 1.

 

Episodul 5 este disponibil online pe TVR+.
Episodul 6 este disponibil online pe TVR+.

Înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai importante minorităţi din judeţul Sălaj a fost comunitatea evreiască. Totul s-a transformat în coşmar odată cu ocuparea Ardealului de Nord în august 1940 de către Ungaria Hortystă. În acei ani, comunitatea evreilor aproape a dispărut, odată cu deportările masive în lagărele morţii Unii dintre puţinii supravieţuitorii de la Auschwitz s-au întors în oraş după război, dar au ales poi să plece în Europa, Statele Unite sau Israel. Azi, în Şimleul Silvaniei mai trăiesc 50 de evrei. Fiecare dintre ei are pe cineva din familie risipit în cenuşa de la Auschwitz. Fiecare dintre cei rămaşi duce în suflet moştenirea tragică a unei familii… Aflăm poveştile lor în episodul 5 ale seriei Amintiri despre infern, pe care TVR 1 îl difuzează joi, 29 septembrie, de la 21.00.

Iar de la 21.30, povestea continuă cu amintiri ale evreilor din Târgu Mureş. Evreii de aici au fost industriaşi, editori, comercianţi, medici, bancheri, avocaţi, profesori, dar şi mici meseriaşi. În 1944, în Târgu Mureş  trăiau aproximativ 8.000 de evrei, care reprezentau aproximativ 16% din populaţia totală. Dictatul de la Viena şi anexarea nordului Transilvaniei de către Ungaria în septembrie 1940 au avut efecte dezastroase pentru comunitatea evreilor din oraş. Autorităţile hortiste i-au concentrat pe evrei într-un ghetou improvizat la Fabrica de cărămizi din Tg. Mureş. În perioada 27 mai - 8 iunie 1944, 7.700 evrei din Târgu-Mureş şi localităţile învecinate au fost duşi în lagărul de exterminare de la Auschwitz Birkenau… 5.900 dintre ei nu s-au mai întors acasă…

(w882)

Amintiri despre infern adună în cele 6 episoade amintirile rămase în familiile supravieţuitorilor din lagărele de exterminare din Germania şi Polonia, originari din Transilvania de Nord. În primavara şi vara anului 2015, o echipă a TVR a mers în cateva localităţi din Ardealul cândva ocupat de Ungaria hortistă şi a stat de vorbă cu copii şi nepoţi ai supravieţuitorilor Holocaustului.

La Cluj, Oradea, Sfântu Gheorghe, Gheorghieni, Şimleul Silvaniei şi Târgu Mureş, amintirile au ieşit la iveală cu greu pentru că durerea suferită de părinţi, unchi, mătuşi sau bunici s-a dovedit a fi o moştenire tainică a fiecărei familii de evrei din Ardeal.  Lacrimile celor dragi, poveştile spuse târziu, la bătrâneţe, din dorinţa de a-i proteja pe cei tineri, sunt păstrate cu sfinţenie. Descendenţii de azi ai evreilor din Transilvania de Nord care au fost în lagărele morţii îşi povestesc propriile traume, propriile dureri, propriile regrete că au trăit în familii fără bunici, fără unchi, fără mătuşi fără fotografii ale celor dragi.

Toţi cei intervievaţi transmit generaţiilor următoare mesajul primit de la supravieţuitori: răul este puternic atunci când cei buni nu fac nimic. Când oamenii sunt judecaţi pentru religia lor, pentru grupul etnic din care fac parte. Atunci când doar diferenţele dintre oameni sunt văzute şi accentuate, dragostea, înţelegerea, moralitatea…dispar.

Concluzia acestui serial este aceea că experienţele tragice prin care au trecut peste 150.000 de evrei din Transilvania de Nord sunt încă prezente şi dureroase după mai bine de 70 de ani, iar descendenţii supravieţuitorilor nu uită tragedia care le-a marcat familiile şi le-a tatutat pe suflet, pentru eternitate, experienţele de neimaginat prin care au trecut cei dragi.

Timp de trei săptămâni, în septembrie, TVR 1 difuzează în fiecare zi de joi câte două episoade ale seriei Amintiri despre Infern, o călătorie dureroasă care povesteşte despre adevăruri care nu trebuie uitate.

 

Realizator:  Aura Dobre

Imagine: Dan Gheorghe, asistent imagine: Adrian Maranca

Montaj: Nicoleta Georgescu

credit foto: Adevarul

1:40 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:20 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1