Analiza "Banii Tăi": Cum stăm, după o nouă săptămână de pandemie?
marţi, 19 mai 2020
Monica Ghiurco, realizator al emisiunii "Banii Tăi", continuă analiza la zi a situației economice și politice determinate de pandemie, oferind "informație relevantă, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe".
Monica Ghiurco

În întreaga lume crește preocuparea pentru producția unui vaccin împotriva noului coronavirus. Agenția Europeană pentru Medicamente transmite că un asemenea produs ar putea fi aprobat abia anul viitor, într-un scenariu optimist, scrie Reuters.

Numărul cazurilor de Covid-19 declarate oficial în întreaga lume a depășit 4,7 milioane - mai mult cu 15% față de lunea trecută - dintre care aproape trei sferturi se regăsesc în Europa şi Statele Unite, potrivit unui bilanţ întocmit de agenţia France Presse.

Dacă economiile vor fi deschise prea devreme, Europa și Asia riscă o recidivă a infecțiilor, avertizează FMI. Dar chiar și așa, statele europene continuă relaxarea graduală a măsurilor impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor.

Indiferent dacă va apărea sau nu un vaccin, Statele Unite vor relua activităţile normale, declară preşedintele american, Donald Trump, transmite BBC. SUA au pus deja în aplicare măsuri de amploare istorică: un uriaş plan de relansare economică de 2.200 de miliarde de dolari adoptat la sfârşitul lui martie a fost completat, la sfârşitul lunii aprilie, cu un al doilea plan de ajutor de aproape 500 de miliarde de dolari.

Londra rămâne capitala mondială a miliardarilor, dar potrivit publicației Sunday Times, cele mai mari averi din Marea Britanie au scăzut din cauza pandemiei, pentru prima dată după 10 ani, cu circa 60 de miliarde de euro, în doar două luni. 20 dintre miliardari au solicitat ajutor din fondurile publice puse la dispoziţie pe durata crizei provocate de pandemie, care asigură angajaţilor 80% din salariu, până la valoarea maximă de 2.500 de lire sterline pe lună.

Germania, cea mai puternică economie a Europei a înregistrat o scădere de 2,2% în primul trimestru al acestui an pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus, scrie BBC News. Este cea mai accentuată contracție de la criza financiară din 2009, dar germanii stau totuși mai bine decât ceilalți europeni.

Franța are o scădere economică de 5,8%, iar Italia de 4,7%. În Germania, fabricile și sectorul construcțiilor nu și-au oprit activitatea, iar guvernul federal acordă un pachet de asistență financiară fără precedent. Însă analiștii se așteaptă totuși la o adâncire a crizei în al doilea trimestru.

Vacanțele de vară în Europa vor putea fi reluate gradual, responsabil și cu reguli clare. Sezonul începe mai târziu, dar ar putea dura mai mult, apreciază analiștii.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 19 mai!

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator „Banii Tăi"

 

 • 17:00
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 17:15
  Prinţul Jumong
  Serial * (JUMONG, PRINCE OF THE LEGEND-Coreea de Sud, 2006) Cu: Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su Episodul 63 *Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Handbal feminin
  * Liga Florilor. Etapa 3 Rapid Bucureşti-Gloria Bistriţa Comentatori: Dragos Bocanaciu/ Dragos Cojocaru Producător Daniela Enăchescu Transmisiune directă
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Bufniţa Cenuşie
  Film * Bufniţa Cenuşie (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene * Dramă. Film bazat pe biografia naturalistului de origine engleză Archibald Belaney, personalitate controversată a anilor 1930, care a adoptat o identitate indiană, luptând pentru conservarea mediului sub numele de. Fascinat de cultura amerindiană, tânărul Archie îşi părăseşte Anglia natală la începutul secolului XX şi duce o viaţă de vânător în pustietatea canadiană. Întâlnirea şi povestea de dragoste cu băştinaşa Anahareo îi vor schimba radical atitudinea faţă de natură şi animalele sălbatice, transformându-l din vânător, în protector al acestora. Redactor Adriana Vulpe
 • 23:10
  Omul care dăruieşte oglinzi
  Oana, Adina și Alex sunt trei dintre răniții de la Colectiv a căror viață s-a schimbat dramatic după tragedie. Din cauza arsurilor, privitul zilnic în oglindă devenise o tortură. După ani de suferință, ei au reușit să treacă peste asta cu răbdare, ambiție dar și cu sprijinul celor din jur. Omul care dăruiește oglinzi, un documentar-lecție despre cum înveți să trăiești din nou. Realizator Alina Amza
 • 23:59
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 00:03
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:50
  Politică şi delicateţuri
  cu Mircea Dinescu Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producător Dan Manoliu
 • 01:40
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 01:55
  Fan/Fun urban
 • 02:20
  Bufniţa Cenuşie
  (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene Dramă. Redactor Adriana Vulpe
 • 04:15
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:05
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 05:55
  Imnul României