loader
Foto

Galerie foto

Anul diplomaţiei, sărbătorit de Casa Regală la Castelul Peleş

Sâmbătă, la „Ora Regelui” am aflat povestea din spatele tradiţionalei călătorii cu Trenul regal de Ziua Naţională şi am mers la Castelul Peleş, unde Familia regală a organizat recepţia anuală pentru Corpul diplomatic. De la ora 15:00, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În urmă cu trei sferturi de secol, Regele Mihai s-a adresat pentru prima dată acreditaților misiunilor diplomatice la București. După 50 de ani de exil, în 1997, când Regele Mihai i-a invitat pe reprezentanți, el a subliniat importanța pe care Casa Regală o acordă diplomației. Anul acesta, declarat anul diplomației, și în cadrul aniversării Încoronării de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, mesajul Majestății Sale a fost transmis de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu în Sala de Onoare a Castelului Peleș care a găzduit recepția anuală organizată în onoarea Corpului Diplomatic.

Tot în ediţia de sâmbătă, 13 decembrie, „Ora Regelui” a difuzat reportajul de la călătoria tradiţională de 1 Decembrie a Familiei regale. De Ziua Națională, sute de români au întâmpinat Familia Regală în Sinaia, Ploiești, Buzău, Rîmnicu Sărat, Focșani și București. Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu au parcurs un drum simbolic, cu Trenul Regal, prin care au adus un omagiu Suveranilor României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria. Care a fost atmosfera şi cum este o călătorie cu un astfel de tren, aţi aflat de la ora 15.00

Săptămâna aceasta, la Ateneul Român, s-au desfășurat Conferințele de Craciun ale Royal Institution, sub Înaltul Patronaj al Principesei Moștenitoare Margareta. După Marea Britanie, România este prima țară care organizează asemenea manifestări publice dedicate științei. Invitat special a fost profesorul Joseph Silk, unul dintre cei mai importanţi cosmologi şi astro-fizicieni. Profesorul Silk a studiat matematica la Cambridge, a obținut doctoratul în astronomie la Harvard, iar după o carieră de 30 de ani în Statele Unite, a revenit în Marea Britanie, ca șef de catedră la Oxford, în 1999, an în care a devenit si Membru al Royal Society.

Tot sâmbătă, „Ora Regelui” ne-a adus un reportaj de la lansarea celei de-a III-a ediţii a cărţii „Baha'u'llah și Era Nouă”, scrisă la începutul secolului al XX-lea de către scriitorul, medicul și lingvistul J.E. Eslemont.  Volumul a apărut pentru prima oară în România, în urma cu 80 de ani și a fost tradus cu ajutorul Reginei Maria.

Photo credit: Casa Regală

***

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 16.00.

10:00 Agrostrategia

* Invitat Octavian Petrescu-Director Executiv Companie de agribusiness

Rubrica Fermierii României

Mașina românească de recoltat lavandă

Cel mai puternic utilaj din lume, la o fermă din România

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1