loader
Foto

Galerie foto

Arheologia crimei: „Lichidarea urmelor”

Documentarul „Arheologia crimei”, care dezvăluie multe dintre ororile comunismului, ajunge la final. Episodul 6 şi ultimul poate fi urmărit duminică, 20 august, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

 

După bătălia de pe Muntele Mare, Securitatea a declanşat o operaţiune de lichidare a tuturor susţinătorilor celor din munţi. Nu există deal în jurul Bistrei care să nu fi avut îngropată o victimă a Securităţii. Echipa TVR a însoţit echipa de arheologi condusă de Gheorghe Petrov pe aceste şantiere. Episodul al şase şi ultimul al documentarului Arheologia crimei – Lichidarea urmelor – ne reaminteşte întreaga poveste duminică, 20 august, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

În cele şase episoade, pornind de la cercetările efectuate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, echipa TVR rememorează evenimente ce au marcat, în perioada 1945 – 1989, destinul României în general şi al multora dintre cetăţenii ei în particular. Astfel, cercetarea arheologică, şantierul propriu–zis este punctul de plecare în relatarea unor fapte, evenimente, destine.

(w882)

Primul episod, Morţii din închisori, a prezentat cercetările dedicate victimelor lagărului de la Periprava şi din închisorile de la Sighet şi Aiud şi a fost difuzat pe 16 iulie, ora 16.00, la TVR 1. Pe 23 iulie, cel de-al doilea episod, Cu arma în mână, ne-a făcut cunoştinţă cu unul dintre primele grupuri de rezistenţă armată anticomunistă, grup care s-a organizat în Munţii Banatului. Pe 30 iulie, am aflat despre Dealul Crucii, loc unde Securitatea a executat un grup de trei membri ai unei organizaţii anticomuniste, înscenându-le fuga de sub escortă. Despre destinul tragic al familiei Şuşman, din comuna Răchiţele din Munţii Apuseni, am primit amănunte în episodul Raiul lui Şuşman, difuzat pe 6 august. Episodul cu numărul 5, Lupta de pe Muntele Mare – difuzat pe 13 august - ne-a adus povestea celei mai mari bătălii dintre un grup de rezistenţă şi Securitate (martie 1949, comuna Bistra de pe Valea Arieşului).

Narator: Constantin Lupescu

Redactor: Mariana Ioniţă

Montaj: Robert Voiculescu

Imagine: Dinu Mărgărint

Realizator: Cristina Rădulescu şi Alexandru Munteanu

Producător: Alexandru Munteanu

 

Coproducţie TVR şi IICCMER

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Copiii si teatru, filme care pot schimba vieti, educatie non-formala, renasterea scolilor de meserii si parteneriate cu institutii ale statului, sunt subiectele editiei. Dedicam luna martie femeii rome, cea care mentine familia, conserva viitorul comunitatii si educa mostenitorii traditiilor si culturii rome. Invitata emisiunii va fi alaturi de noi una dintre cele mai cunoscute reprezentante a minoritatii rome. Mariana Buceanu Costache, consilier in cadrul Agentiei Nationale pentru Romi.

Producători: Anamaria Bobe Tecuceanu, Oana Roşca Creţulescu

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Producător Nicoleta Epure

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacolul eveniment „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, se vede la TVR 1 | VIDEO

Este încă o şansă pentru telespectatori de a urmări, de acasă, un spectacol de o emoţie copleşitoare din repertoriul Teatrului Naţional ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

 

#tvr1