loader
Foto

Brexit, testul de stres al Europei, într-o „Ediţie specială” la TVR 1

Ştirile TVR reflectă referendumul prin care britanicii şi-au exprimat dorinţa de a părăsi UE. După Ediţia Specială de joi, 23 iunie, TVR 1 difuzează pe parcursul zilei de vineri mai multe dezbateri şi Ediţii speciale.

 

Înregistrările Ediţiilor Speciale sunt disponibile pe TVR+.

După tragedia greacă, cu toate stridențele sale politice, Europa se găseşte în faţa unui adevărat test de stres. Britanicii nu întind mâna după un ajutor economic – reducând complicata poveste din Grecia la atât - ba mai mult, au obţinut deja un statut de „elev premiant” al Europei. O eventuală separare de Bruxelles are mai mult raţiuni politice şi de politici, în primul rând cea imigraţionistă. Un astfel de scenariu ar arunca Europa în ape adânci, fără veste şi plan de salvare.

Rezultatul referendumului organizat joi în Marea Britanie va fi analizat într-o Ediţie specială moderată de jurnalista Ştirilor TVR Ioana Dumitrescu, vineri, pe 24 iunie, la TVR 1 şi pe TVR+, în direct, de la ora 19.00. Alături de ea, în platou se vor afla doi diplomaţi - Dan Petre, analist politic şi de politică externă, respectiv Ionel Nicu Sava, sociolog specializat pe relaţii internaţionale şi mişcări sociale. Tot atunci, telespectatorii TVR 1 vor putea urmări reacţii în direct din Londra, Bruxelles, Paris şi Berlin, prin intermediul corespondenţilor Televiziunii Române.

(w882) Ioana Dumi

Cu foarte puţin timp înaintea votului, rezultatul este încă imposibil de anticipat: tabăra pro-europeană şi cei care susţin Brexitul sunt aproape la egalitate. Şi unii, şi ceilalţi lansează ultimele mesaje, cu speranţa că-i vor atrage pe nehotărâţi. La rândul său, David Cameron a reuşit să convingă Europa că Marea Britanie are nevoie de mai mult. O schimbare de status care transformă Marea Britanie într-un supermembru UE şi chiar schimbă rolul jucat de Bruxelles în elaborarea politicilor. Votul trebuie să fie însă unul negativ.

Sute de mii de români trăiesc în Marea Britanie. După „exodul” în Italia şi Spania, Marea Britanie a devenit locul preferat de românii care vor să îşi găsească drumul peste graniţe. O Europă fără britanici ar însemna pentru mulţi români un drum închis. Mai mult, analiştii economici evaluează că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea costa România de la câteva sute de milioane euro până la câteva miliarde.

Ştirile TVR explică, pas cu pas, un vot istoric pentru Europa. Ce reprezintă Marea Britanie pentru noi? „Arată Europei că România vrea o Europă unită! Că împărtăşim valori comune, iar acasă poate fi şi la Londra. Că i-am învăţat pe britanici ce înseamnă dorul şi priceperea, fără graniţe”, ne îndeamnă realizatorii Ediţiei speciale de vineri seară, aşteptând mesajele telespectatorilor – în scris sau sub forma de mesaje video – pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR.

 

Foto: David Pearson/REX_Shutterstock; TVR

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 2

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1