loader
Foto

Bufniţa cenuşie - povestea unui personaj controversat, la TVR 2

Sâmbătă, 27 august, de la 20.00, TVR 2 a difuzat filmul Bufniţa cenuşie (GREY OWL – coproducţie Marea Britanie, Canada, 1999), în regia lui Richard Attenborough, cu: Pierce Brosnan în rolul principal.

 

Filmul este bazat pe biografia naturalistului de origine engleză Archibald Belaney, personalitate controversată a anilor 1930, care a adoptat o identitate indiană, luptând pentru conservarea mediului sub numele de Bufniţa Cenuşie.

Fascinat de cultura amerindiană, tânărul Archie îşi părăseşte Anglia natală la începutul secolului XX şi duce o viaţă de vânător în pustietatea canadiană. Întâlnirea şi povestea de dragoste cu băştinaşa Anahareo îi vor schimba radical atitudinea faţă de natură şi animalele sălbatice, transformându-l din vânător, în protector al acestora.

(w882)

Regizorul Richard Attenborough a dorit să realizeze biografia cinematografică a naturalistului după ce în copilărie s-a întâlnit cu acesta. A fost o ocazie unică în care Richard şi fratele său David Attenborough au asistat împreună la o prelegere susţinută de Grey Owl în Leicester în anii 1930. Cu adevărat această întâmplare le-a marcat viaţa. Richard devenind la maturitate regizorul acestui film, iar David devenind unul dintre cei mai cunoscuţi experţi ai lumii în viaţa sălbatică a animalelor.

(w882)

În tot timpul vieţii sale, Grey Owl a pretins că este pe jumătate indian, tatăl scoţian şi mama din tribul apaşilor, declarând că s-a născut în apropiere de Rio Grande. Aşa a fost cunoscut de publicul larg care i-a citit cărţile şi i-a ascultat prelegerile susţinute în Canada, Anglia şi Statele Unite.

Astfel, Grey Owl a devenit devenind prima celebritate în domeniul conservării naturii iar munca sa în acest domeniu nu a fost umbrită de scandalul imens iscat imediat după moartea sa.

Mulţi îl consideră pe Grey Owl un impostor deoarece după ce acesta a murit, prima sa soţie a dezvăluit că fostul său soţ nu avea nicio legătură cu indienii, fiind de origini britanice 100%. Don Smith, profesor emerit de istorie la Universitatea din Calgary, a spus că probabil Grey Owl a adoptat origini native americane pentru a compensa sau a ascunde lipsa unei familii reale, în Anglia.

"A fost un excentric şi probabil câteva dintre opţiunile sale personale ar putea fi criticate, dar eforturile sale de a promova conservarea şi protecţia habitatului natural şi a vieţii sălbatice sunt apreciate în continuare chiar şi astăzi" a declarat acesta.

(w882)

Şi britanicii îl apreciază pentru munca şi dedicarea sa în protecţia naturii, autorităţile din Sussex organizând o expoziţie dedicată vieţii şi activităţii lui. Evenimentul desfăşurat în 2007 la Galeria de Artă a Muzeului Hastings s-a bucurat de numeroşi vizitatori nu doar din Marea Britanie, ci şi din Canada.  Jeremy Birch, preşedintele Consiliului Hastings Borough declara cu acea ocazie că: "Grey Owl a fost unul dintre primii conservaţionişti al epocii moderne, iar mesajul său a fost unul cu adevărat vizionar. Iar faptul că în tinereţe a trăit printre noi şi a fost un simplu elev la şcoala din Hastings, face ca povestea lui de viaţă să fie cu atât mai interesantă”.

 

19:45 Sport

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1