loader
Foto

Cât de pregătită e România pentru Centenar, am aflat la „Ultima ediţie”

România se pregăteşte de marea aniversare: un secol de la unificarea teritorială de la 1 decembrie 1918. Cât suntem de pregătiţi pentru Centenar a încearcat să afle Claudiu Lucaci de la invitatul său, duminică, 16 iulie, de la ora 14.30, la TVR 1 şi pe TVR+

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Autorităţile au lansat idei şi anunţat pregătiri pentru Centenar, încă de acum aproape doi ani. Au fost anunţate proiecte, organizate dezbateri, au fost înfiinţate departamente, instituţiile naţionale pregătesc acţiuni şi momente festive. Însă, cea mai importantă aniversare a României pare încă un deziderat. Cine va uni eforturile şi gândurile celor care contribuie la celebrarea unui moment istoric unic pentru România modernă? În ce stadiu sunt marile proiecte? Cum va arăta anul aniversar?

Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, Claudiu Lucaci l-a invitat pe Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, la un dialog din care putem afla cât de pregătiţi suntem pentru Centenar.

„Dincolo de ambiţiile politice, de disensiunile personale sau de viziunea conducătorilor asupra economiei, educaţiei, sănătăţii sau culturii, generația 2018 are un bun prilej să demonstreze că se poate ridica la nivelul predecesorilor săi care au rămas în istorie”, consideră Claudiu Lucaci, moderatorul şi realizatorul emisiunii "Ultima oră".

În perioada comunistă, momentul 1 Decembrie 1918 a fost supus mai multor interpretări tendențioase din punct de vedere ideologic, care au făcut ca imaginea acestui eveniment istoric să fie distorsionată. După 1990, românii au căutat să-şi (re)descopere istoria. Acum, anul 2018 poate fi unul al recuperării istoriei, al revigorării sentimentului de solidaritate naţională.

(oar_w460) Ultima edi

Într-o lume care trăieşte şi gândeşte „la secundă”, deciziile care ne afectează viitorul par a fi lovite de vremelnicia pasiunilor şi trăirilor de moment. Analiza este înlocuită de păreri, iar reperul pare o simplă ţintă în mişcare. În acest context, Ştirile TVR aduc în programul TVR 1 Ultima ediţie, o dezbatere a ideilor, aşezată şi fără agresivitate, cu şi despre România. Jurnalistul TVR Claudiu Lucaci ne propune să încheiem săptămâna cu o radiografie a stării naţiunii şi a întâmplărilor care ne-au influenţat viaţa de zi cu zi. Finala evenimentelor săptămânii se dispută în Ultima ediţie, duminica, de la ora 14.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1