loader
Foto

Galerie foto

Cât de sănătoasă este hrana noastră cea de toate zilele?

Întrebarea este adresată de Liviu Mihaiu invitaţilor săi la Între bine şi rău din 21 aprilie. Emisiunea a fost difuzată de la ora 21.10, la TVR 1 şi pe TVR+ .

 

Liviu Mihaiu
Între bine şi rău

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Auzim de tot mai multe cazuri de cancer în jurul nostru, iar bolii acesteia îi cad victime inclusiv oameni care au dus o viaţă cumpătată şi s-au ţinut departe de tutun sau de alcool. Te întrebi de unde. Unul dintre răspunsuri se află în otrava nevăzută care ne este băgată în hrană...
Te fereşti să mănânci carne de porc, pentru că ştii că nu e bună pentru colesterol. Ţi se recomandă puiul, că e mai sănătos. Dar puiul, pentru a creşte pe repede-nainte, să fie bun de sacrificat după 40 de zile (ceea ce în bătătura ţăranului se întâmplă în câteva luni), e îndopat cu hormoni şi cu tot felul de chimicale. Dai copilului să mănânce piept de pui, că e slab şi bun, dar, din cauza hormonilor estrogeni, fetiţelor le apare menstruaţia cu câţiva ani mai devreme şi sunt expuse riscului de cancer uterin, iar băieţii se confruntă cu riscul de cancer mamar...
Te gândeşti că mai sănătoasă e, totuşi, carnea de peşte. Numai că peştii mari (ton, cod) reţin metalele grele (plumb, mercur, cadmiu etc.), provenite de la poluare, iar acestea, ajunse în corpul nostru, se acumulează în rinichi, ficat, oase, creier şi duc la inevitabilul cancer. Peştii din crescătorii sunt şi mai periculoşi. Pangasiusul e considerat o adevărată otravă. Zici că e sănătos să mănânci somon, că are Omega 3? Somonul de crescătorie, cel care se găseşte de obicei în magazin, e chiar boală curată şi medicii sfătuiesc femeile gravide să se ţină departe de aşa ceva, aşa cum le sfătuiesc să nu fumeze. În carnea de somon de crescătorie ai parte de pesticide, de mercur, de dioxină, inclusiv de colorant (căci i se administrează colorant în hrană, să se obţină carnea roz). Vrei să eviţi aceste pericole şi te gândeşti la o alimentaţie vegetariană? Nu ai rezolvat nimic. În afară de organisme modificate genetic, dai de pesticide sau de îngrăşăminte chimice. Ţi se spune că e bine să mănânci cât mai multă verdeaţă? Tocmai în frunză planta îşi face stocuri din azotaţii, nitraţii sau nitriţii cu care o alimentează agricultorii, pentru produse mari şi arătoase, pentru recolte record”, scrie jurnalistul Cezar Paul Bădescu în Adevărul.

Cu cât ne informăm mai mult, cu atât suntem parcă mai derutaţi, mai confuzi în legătură cu deciziile pe care trebuie să le luăm pentru a avea un regim de viaţă sănătoasă, bazat pe alimente cât mai naturale. Cât de sănătoasă este hrana noastră cea de toate zilele? Cine şi ce ne pune în alimentele noastre de fiecare zi? Suntem sau nu obiectele celui mai mare experiment alimentar din istoria omenirii/României? Sunt câteva întrebări de la care Liviu Mihaiu începe dezbaterea Între bine şi rău de azi, 21 aprilie, ediţie ce poate fi urmărită în direct la TVR 1 şi TVR+ de la 21.10.

(w882)

Conf. dr. inginer Nastasia Belc, preşedintele Instutului de Bioresurse Alimentare, Olivia Steer, cunoscută susţinătoare a alimentaţiei raw-vegan, dr. Ovidiu Zvorişteanu, director executiv la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, Sorin Mierlea, preşedinte Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons, Gheorghe Vlad - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume, Sorin Minea - preşedinte Romalimenta se numără printre invitaţii lui Liviu Mihaiu la ediţia Între bine şi rău din această săptămână.  

Între bine şi rău se transmite în direct la TVR 1 şi online, pe TVR+, în fiecare joi, de la 21.10. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau smartphone. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1