loader
Foto

Ce s-a negociat cu Fondul Monetar Internaţional aflaţi în Interes general

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice este invitata lui Sorin Burtea, marţi, la TVR 1, într-o ediţie specială „Interes general”, de la ora 17.00.

 

Sorin Burtea
Interes general

România a înregistrat în primul trimestru cea mai mare creştere economică, de aproape 4%, dintre statele Comunităţii Europene. Datorită acestei performanţe, delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene, aflată în ţară pentru a discuta a treia evaluare a acordului stand-by şi prima analiză a programului precauţionar încheiat cu organismele europene pentru balanţa de plăţi, a mărit prognoza pentru avansul economiei la 2,8 procente.

Exporturile şi revigorarea consumului au fost principalele motoare de creştere. Sunt date certe care consfinţesc măsurile luate de Guvern în urmă cu aproape doi ani, când au fost reîntregite salariile şi pensiile. De-abia după 24 de luni, economia a reacţionat pozitiv, în condiţiile în care în 2012 nu era stabilitatea actuală. Cele două echipe de experţi internaţionali au stabilit că dezechilibrele fiscale au fost reduse şi că deficitul de cont curent rămâne scăzut. Cu toate că am consumat cu aproape 300 de milioane de euro mai mult în primul trimestru faţă de ceea ce am reuşit să exportăm, suntem în ţintele pe care ne-am angajat să le respectăm.

Aşadar, avem o situaţie macroeconomică bună, recunoscută de organismele internaţionale. Aceasta permite luarea unor decizii de susţinere a creşterii economice, dar, atenţie, efectele nu sunt imediate, exemplul revenirii consumului doar după aproape doi ani fiind eleocvent.       

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa interesgeneral@tvr.ro şi pe pagina  www.facebook.com/InteresGeneralTVR1.

Emisiunea Interes general se difuzează în direct la TVR 1, poate fi urmărită online, pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

0:00 Omul anului (R)

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

(Reluare)

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1