De ceva vreme duceam dorul unei prăjituri de casă, o prăjitură cât mai ciocolătoasa cu putință, perfectă pentru a fi devorată împreună cu puțin sos de vanilie sau cu înghețată de vanilie.
Așa că m-am pus pe treabă și am căutat o rețetă cât mai intensă, un mega-brownie pe care să pot să îl aromatizez cu portocală. Iată rezultatul în pozele alăturate. Gustul e perfect echilibrat, nu prea dulce, iar textura e perfectă - prăjitura e coaptă la exterior și moale-cremoasă în centru.
Ingrediente:
- 175g unt fără sare, plus încă puțin pentru uns forma;
- 225g ciocolată amăruie, ruptă în bucățele;
- 200g zahăr tos;
- 4 ouă a albușurile separate de gălbenușuri;
- 65g făină albă cernută;
- 50g coajă de portocală confiata, tocată mărunt sau 50g miez de nucă, tocat
Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius (cuptor electric cu ventilator), cu grătarul așezat la mijlocul cuptorului. Pregătiți o formă de chec, ungeți-o cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt.
Într-o cratiță cu fundul gros, la foc mic, topiți împreună untul, zahărul și 175g din ciocolată amăruie. Amestecați bine, să se omogenizeze și dați deoparte să se răcorească.
Incorporați apoi, pe rând, gălbenușurile, făina, coaja de portocală și restul de ciocolată amăruie.
Într-un castron, bateți albușurile spumă.
Adăugați albușul spuma puțin câte puțin în compoziția cu ciocolată, amestecând delicat, cu mișcări verticale.
Când amestecul este omogen, turnați în forma de chec pregătită și dați la cuptor pentru 35 - 40 minute, până când suprafața este coaptă și ușor crăpată. Încercați prăjitura cu o scobitoare, aceasta trebuie să iasă murdară de ciocolată, nu curată, ca în cazul altor tipuri de prăjituri.
Scoateți checul din cuptor și lăsați să se răcorească. Ridicați cu grijă din formă, așezați pe un platou, pudrați cu zahăr tos și serviți. Poftă bună!