loader
Foto

Comemorarea Zilei Eroilor la "Ora Regelui"

Iniţiative, proiecte finalizate şi acţiuni ale membrilor Casei Regale, în folosul românilor, ne-au fost prezentate în emisiunea ORA REGELUI, la TVR 1,  TVR Internaţional şi TVR Moldova, sîmbătă, 2 iunie 2018, de la ora 15.00.

 

Ediţia din 2 iunie a prezintat istoria înfiinţării primului muzeu din Regatul României, faimosul Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” de astăzi.

Şi cum suntem în Florar, luna florilor, Majestatea Sa Margareta a inaugurat Târgul de flori, cu prilejul Zilelor Horticulturii bucureștene.

Totodată am aflat şi despre vizita Familiei Regale la Braşov, de Sărbătoarea Înălțării Domnului, pentru comemorarea Zilei Eroilor şi depunerea de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut.

Gurmanzii s-au putut delecta în emisiune cu reţetele celei mai noi cărţi de bucate inspirată de Majestatea Sa Margareta. O invitaţie la lectură este şi volumul scriitorul Gabriel Badea-Păun, stră-strănepotul profesorului care l-a învățat limba română pe Regele Ferdinand.

Volumul „Susține cu a ta mână Coroana Română", semnat de Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu este dedicat Centenarului Marii Uniri.

Şi expoziția vernisată la Muzeul Municipiului Bucuresti, de către istoricul Adrian Majuru, se înscrie în acţiunile dedicate Anului Centenar şi prezintă genealogia ideilor legate de proiectul unificării României.

În cuprinsul ediţiei aflăm şi un capitol dedicat vizitei Prințul Charles la Institutul Cultural Român din Londra.

 

Pe bulevardul Kiseleff, la numărul 1, se află cel mai vizitat muzeu din Capitală, preferat mai ales de copii. Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este prima clădire construită special pentru a deveni muzeu în Regatul României. În urmă cu 110 ani, terenul era viran, ba chiar o comisie parlamentară s-a opus construirii, pe motiv că ar fi prea departe de centrul oraşului. Timp de un secol însă, în jurul muzeului de istorie naturală, a crescut un oraş, iar acum, în an centenar, centrul se află chiar aici.

(w882)

Tîrgul de flori, organizat de Zilele Horticulturii bucureștene, a fost deschis simbolic de Majestatea Sa Margareta care a moștenit de la reginele României dragostea pentru flori și pasiunea pentru grădinărit. Cîțiva profesori de la Agronomie au profitat de ocazie să  adune semnături pentru ca bujorul să devină floare naţională chiar în Anul Centenarului.

(w882)

De Sărbătoarea Înălțării Domnului, Familia Regală a fost la Brașov pentru comemorarea  Zilei Eroilor. Custodele Coroanei a depus flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din Şcheii Brașovului, a vizitat Prima Şcoală Românească şi a lansat cartea regală a centenarului la Casa Sfatului. Brașovenii au primit cu emoție Familia Regală, amintindu-și că Regele Mihai a mărturisit cîndva că orașul de la poalele Tîmpei este preferatul său.

(w882)

Rețete delicioase, care vin din 26 de țări, fiecare cu povestea sa, alcătuiesc o călătorie culinară pe care o descoperim într-o carte de bucate inspirată chiar de Majestatea Sa Margareta. Ingredientele sunt cu grijă alese de pe mesele de sărbătoare ale diplomaților din toată lumea. Banii care se vor strînge în urma vînzării cărții de bucate vor fi donați unui program pentru dezvoltarea tinerilor, adus în România de prințul Edward, conte de Wessex, fiul cel mic al Reginei Elisabeta a Marii Britanii.

Prințul Charles a vizitat Institutul Cultural Român din Londra, iar stră-strănepotul profesorului care l-a învățat limba română pe Regele Ferdinand, scriitorul Gabriel Badea-Păun, a venit din Paris la București pentru a vorbi românilor despre cea mai recentă carte a sa.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu au lansat un volum dedicat Centenarului. Titlul cărţii „Susține cu a ta mână Coroana Română", a fost inspirat de un vers din Imnul Regal, scris în 1881 de Vasile Alecsandri. Volumul, cu o grafică excepțională, este o istorie a Coroanei române de la înființarea ei pînă în zilele noastre.

(w882)

Românii se gîndeau la unire cu mult înainte de 1918. În expoziția pe care a vernisat-o la Muzeul Municipiului Bucuresti, istoricul Adrian Majuru, oferă o genealogie a ideilor legate de proiectul unificării României, care a fost înfăptuită  sub semnul Regilor Ferdinand și Maria. Expoziţia recuperează mitologii unificatoare mai vechi, culminând cu imaginea lui Mihai Viteazul, al carui chip a fost reconstruit pornind de la măsurile antropometrice ale craniului.

***

Sursa foto: romaniaregala.ro

Redactor: Andra Soceanu

Producător: Lidia Voicu

Prezentator şi realizator: Camelia Csiki

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online la ora difuzării.

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1