loader
Foto

Galerie foto

Concertul de Anul Nou de la Viena: "La mulţi ani!" global, în reţelele de socializare

Mesajele de Anul Nou ale milioanelor de telespectatori ai Concertului de la Viena - proiectate în direct, în acordurile celebrului vals An der schönen blauen Donau , pe ecranul uriaş de la Muskverein. #Prosit 2014!

 

"Filarmonica din Viena anunță oficial că, pentru prima dată în istoria de 74 de ani a Concertului de Anul Nou, înaintea celui de-al doilea bis, tradiționalul An der schönen blauen Donau, milioanele de telespectatori ale acestui show cult ce are loc la fiecare 1 ianuarie vor putea să-și ureze La mulți ani prin intermediul rețelelor de socializare!  Toată lumea este invitată să-și felicite prietenii, familia și apropiații grație acestei transmisiuni mondiale, mesajele de Anul Nou fiind proiectate în acordurile celebrului vals, pe ecranul uriaș de la Muskverein. Așadar,  Prosit 2014 !

Folosind hastagul digital #prosit2014 - mai toti avem câte un smartphone - mesajele  telespectatorilor acestei megatransmisii vor putea fi urmărite în întreaga lume.

Ce înseamnă acest lucru? Evident, un indiciu al globalizării și un plus de celebritate pentru acest eveniment devenit, în ultimii ani, iconic. Și, fără îndoială, cu toate umbrele istoriei şi exagerările cu iz și implicări comerciale, un imens ambasador al culturii clasice europene. În plus, ca o tresărire de orgoliu, o lovitură magistrală pe care televiziunea o dă în lupta cu social networks, folosindu-se tocmai de imensa popularitate a rețelelor sociale,  Facebook, Twitter sau Instagram. Pentru că succesul de proporții și audienţa de milioane a acestei transmisii muzicale mondiale dau o gură bună de oxigen fostului cel mai popular mijloc de informare în masă, cu evident slabe șanse de supremație în încleștarea feroce dintre media tradițională versus social media.

Dincolo de această premieră, despre Concertul de Anul Nou ar fi multe de spus. De la prezența starului Daniel Barenboim, pentru a doua oară la pupitrul concertului de început de an (prima dată în 2009), despre aniversarea unui secol și jumătate de la nașterea compozitorului care poartă numele de Strauss, dar nu are legătura cu dinastia valsului, despre ‘Seid Umschlungen, Millionen’ și despre Primul Război Mondial, despre trecutul nazist, uneori ascuns, al începuturilor acestui concert și contemporana aprigă luptă pentru un bilet la Musikverein pe 1 ianuarie. Dar despre și uriașa cifră de afaceri din vânzările înregistrării care apare incredibil de rapid pe piață, până la faptul că aranjamentele florale nu vor mai fi asigurate anul acesta de niciun città italian, o altă incredibilă premieră!

Trebuie neapărat spus însă că  la noi,  singura Televiziune ce transmite acest concert, urmărit de milioane de români, în fiecare primă zi, a fiecărui Nou An este Televiziunea Română. Am stat de vorbă cu veteranii redacției muzicale din TVR care-și amintesc începuturile transmisiei Concertului de Anul nou ca fiind undeva la jumătatea anilor 60. Dincolo de amintiri, de la telerecording și înregistrările alb-negru, de la sincron și prima difuzare color, cu crainicele Sanda Țăranu, Ioana Măgură, Delia Budeanu, Lia Mărăscu, Silvia Ciurescu sau Cristiana Bota prezentând din off doar titlurile lucrărilor din concert, la redactorii muzicali ce s-au perindat la microfonul de comentator al acestui show, știu cu certitudine că în 1985 Tudor Vornicu aniversa într-una din emisiunile sale, 25 de ani de transmisie a acestui concert.

Păstrând tradiția, vă invit miercuri 1 ianuarie 2014 de la ora 12.15 pe TVR 1 și TVR HD să vizionați Concertul de Anul Nou 2014. Doar la Televiziunea Română. Și nu uitați, cînd Daniel Barenboim va ataca Frumoasa Dunăre Albastră, puteți da send unui #lamulțiani pe care îl vor vedea milioane de oameni !"

#prosit2014 !

Cătălin SAVA

Autorul acestui text va fi gazda dumneavoastră la cel mai mediatizat eveniment muzical clasic din lume, care este în direct și în exclusivitate doar la  TVR 1, TVR HD şi pe tvrplus.ro miercuri, 1 ianuarie 2014, de la 12.15 şi după  Telejurnal , de la 13.15. Doar la Televiziunea Română.

Foto: Terry Linke

Foto: Wiener Philharmoniker

Foto: Alexandra Jitariuc

0:00 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

1:40 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1