loader
Foto

Concertul de la Sarajevo, la TVR 1 şi TVR HD

Filarmonica din Viena a susţinut concertul cu ocazia comemorării celor 100 de ani care au trecut de la izbucnirea Primul Război Mondial. TVR 1 şi TVR HD au transmis acest concert sâmbătă, 12 iulie, ora 16.20

 

Concertul este disponibil pe TVR+ timp de 7 zile de la data difuzării la TV.

Concertul de la Sarajevo al Orchestrei Filarmonice din Viena, sub conducerea lui Franz Welser-Möst, este elementul central al comemorărilor centenarului Primului Război Mondial, care au avut loc pe 28 iunie 2014.

Sala care găzduieşte concertul este un loc simbol - Biblioteca Naţională Vijecnica din Sarajevo - aflată la doar câțiva metri de locul unde arhiducele Franz Ferdinand a fost asasinat în 1914.  Acesta este primul eveniment organizat în clădirea Vijecnica, redeschisă după o renovare extinsă, după o perioadă petrecută în ruine, după asedierea oraşului în 1992.

Programul invită la reflecţie şi de aducere aminte a acestui conflict teribil, Primul Război Mondial:

Dušan Šestić: Intermezzo (arrangement de Ranko Rihtman, Imnul Naţional al Bosnia - Herzegovina)

Joseph Haydn: Cvartetul de coarde în Do Major, op. 76 Nr. 3, Hob.III:77 ("Împăratul")  Partea a 2-a, Poco adagio (cantabile)

Franz Schubert: Simfonia în si minor, D 759 ("Neterminata")

Alban Berg: "Trei piese pentru orchestră" op. 6, Nr. 3: Marsch

Johannes Brahms: "Schicksalslied" (Cântecul destinului) op. 54, împreună cu Corul Operei Teatrului Naţional din Sarajevo

Maurice Ravel: "La valse", Poem coregrafic pentru orchestră

Josef Strauss: "Friedenspalmen" (Ramuri de pace), Vals, op. 207

Ludwig van Beethoven: Imnul Europei (Fragment din ultima parte a Simfoniei

a 9-a, Aranjament orchestral de Herbert von Karajan)

Pe 9 mai 2014, de ziua Europei, dar şi a victoriei asupra fascismului, clădirea Vijećnica a renăscut. S-a ridicat din cenuşă, a rezistat timpului prin autenticitate, devenind mult mai frumoasă şi impunătoare. Reprezintă o victorie a oraşului Sarajevo, dar şi pentru Bosnia şi Herzegovina.

Spectacolul a fost retransmis de zeci de televiziuni din Europa.  TVR 1 şi TVR HD vă invită să-l urmăriţi sâmbătă, 12 iulie, de la ora 16.20.

 

Producător: Claudia Spătărescu

Foto credit: EBU/Almin Zrno

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, s-a difuzat drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1