loader
Foto

„Copiii patriei”

În octombrie 1966, Nicolae Ceauşescu promulga Decretul 770, care interzicea întreruperile de sarcină. Ce-a însemnat pentru români visul lui demografic? Aflaţi din noul episod „Adevăruri despre trecut”, duminică, 7 iunie, ora 14:30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+

La 1 octombrie 1966, Ceaușescu decreta interzicerea avorturilor și comercializarea contraceptivelor. Femeile erau obligate să facă tot mai mulți copii pe care să-i dăruiască patriei. O patrie care să numere peste 25 de milioane de locuitori, iar cine nu se supunea făcea ani grei de pușcărie.

Efectele viitorului calvar (care va dura 23 de ani) au început să se vadă din anul următor, când apar primii membri ai generaţiei „decreţeilor” şi se dublează rata fertilităţii faţă de cea din 1966. Deşi ţările comuniste ale Europei respingeau întreruperea sarcinii, noutatea la Nicolae Ceauşescu a fost că a interzis şi metodele contraceptive. În plus, sancţiunile şi pedepsele pentru persoanele care săvârşeau sau erau complice la o întrerupere de sarcină putea ajunge chiar în închisoare.

Româncele din fabrici şi uzine au fost obligate la examene ginecologice periodice în scopul depistării gravidelor. Astfel, elementul cel mai intim al vieţii umane, sexualitatea, a fost supus controlului de partid. Decretul 770 a dus la statistici înspăimântătoare. Astfel, numărul decesele datorate complicaţiilor survenite prin avorturi „ilegale" îl depăşea pe cel al deţinuţilor politici decedaţi în epoca „luptei de clasă".

Pentru întreaga perioadă 1966-1989 s-a avansat numărul de 9.452 de femei decedate, însă numărul este mult mai mare pentru că, spun mărturiile anilor, cauzele deceselor erau trecute în registrele medicale cel mai adesea doar ca „blocaj renal" sau „septicemie".

Duminică, 7 iunie, de la 14.30, prezentăm  la „Adevăruri despre trecut” mărturiile cutremuratoare ale celor care au trăit aceste drame pe viu.


Despre „Adevăruri despre trecut”

Noua serie lansată de Televiziunea Română – „Adevăruri despre trecut” - dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei pornesc la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi continuă cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar vor arăta telespectatorilor şi culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria va mai pune pe tapet viaţa „prinţişorului Nicu” şi va căuta să demonstreze, cu argumente valide, cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă vor îmbina imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace.

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

 

#tvr1