loader
Foto

Galerie foto

Cristina Soare:„Am întâlnit oameni pentru care fiecare zi este o luptă câştigată”

Voluntar în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”, jurnalista TVR 1 a adus o rază de speranţă bolnavilor incurabili.

 

Telejurnal

Peste 50 000 de români mor în fiecare an de boli incurabile, majoritatea suferind de dureri cumplite. Un bolnav de cancer în faza terminală este un om aruncat la marginea societăţii, care se simte inutil şi tot ce mai aşteaptă de la viaţă este ... să moară. Sunt peste 250 de români care s-au hotărât să nu îi lase pe bolnavii incurabili să moară renunţând până şi la demnitate. Acelaşi lucru l-a făcut, pentru o zi, şi Cristina Soare. Prezentatoarea rubricii „Meteo” de la Telejurnalul TVR 1 s-a implicat în campania Ştirilor TVR „Ajută România!”, alăturându-se voluntarilor de la Hospice Casa Speranţei.

„Sunt convinsă că nu voi uita niciodată experienţa de voluntar de la centrul Hospice. Am mai făcut activităţi de voluntariat, dar persoanele pe care le-am întâlnit de această dată şi emoţiile pe care le-am trăit acolo sunt greu de descris şi de pus în cuvinte. Am realizat cât de importante pot fi lucrurile simple, de care cei mai mulţi dintre noi uită. Am întâlnit oameni pentru care fiecare zi este o luptă câştigată cu viaţa, pentru care fiecare zâmbet poate fi ultimul şi pentru care viitorul înseamnă un sfârşit sigur şi foarte aproapiat. Cu toate acestea, continuă să lupte pentru a duce o viaţă normală, atât cât li se va permite”, spune Cristina, profund emoţionată în urma experienţei de voluntariat.

Voluntarii de la Hospice Casa Speranţei strâng bani pentru tratamente adecvate, fac cu bolnavii terapii care să le aline durerea şi le oferă asistenţă socială. Dar cel mai important este că voluntarii îi ascultă pe cei care, izolaţi şi bolnavi, îşi mai aud doar gandurile. În plus, voluntarii îi strâng pe copiii care şi-au pierdut unul dintre părinţi din cauza unei boli incurabile şi încearcă să le aline durerea.

„Voluntarii sunt deosebit de importanţi în acest centru, iar munca lor cea mai semnificativă se rezumă uneori doar la simpla ascultare a unui bolnav. Însă pentru acesta, contează enorm. Am întâlnit atât persoane în vârstă, diagnosticaţi cu cancer, dar şi copii, ai căror părinţi au plecat de lângă ei din cauza unor boli cumplite. Aceşti copii primesc de la voluntari atenţie şi sprijin pentru a se integra în societate şi pentru a putea visa la o viaţă mai bună”, continuă jurnalista TVR.

La Hospice Casa Speranţei - locul care face mai uşoară trecerea de la viaţă la moarte, serviciile sunt gratuite pentru toţi beneficiarii. Banii necesari provin din proiecte internaţionale, sponsorizări, evenimente de caritate şi de la partenerii britanici.

„Mi-am dat seama că voluntariatul înseamnă, de fapt, o condiţie pentru a putea trăi într-o societate civilizată. Este imposibil să rămânem impasibili la suferinţele celor din jurul nostru, pentru că numai împreună putem înainta şi realiza lucruri mari”, este de părere Cristina, urmare a zilei petrecute alături de cei în nevoie.

Telespectatorii TVR 1 pot urmări vineri seară, la Telejurnalul de la ora 20.00, reportajul realizat de Cristina Soare. El poate fi văzut, la fel ca şi celelalte reportaje ale campaniei „Ajută România!”, online, pe http://stiri.tvr.ro/ajutaromania.html.

Despre campania „Ajută România!”

Atitudinea este prima calitate prin care se distinge un om care reuşeste de altul care eşuează. Dar, până a ajunge acolo, e nevoie de gesturi simple. Unul dintre ele este acela de a oferi. Din proprie iniţiativă, dezinteresat, irevocabil şi sincer. Prin reportaje, dezbateri, opinii şi perseverenţă în susţinerea unei cauze, jurnaliştii Ştirilor TVR au demarat campania „Ajută România!”, prin care îşi propun să arate românilor că pot fi generoşi cu timpul, priceperea, experienţa şi inteligenţa lor.

Până în prezent, Mihai Constantin, Ligia Munteanu, Mihai Rădulescu, Mirela Nagâţ, Alina Stancu, Lucian Pîrvoiu, Teodora Popa, Adrian Bucur şi Dorina Florea, Mircea Radu, Oana Dobrescu au fost şi ei voluntari, ajutând câţiva tineri proveniţi din centre de plasament să-şi găsească locuinţe confortabile şi primitoare, împărţind alimente sinistraţilor din satele afectate de inundaţii, îndrumând artiştii la Festivalul George Enescu, ajutând medicii de pe Salvare sau mamele sociale de la SOS Satele Copiilor, căutând copiii dispăruţi, convingând oamenii să adopte maidanezi, ajutând la reabilitarea unei şcoli sau gătind pentru cei nevoiaşi. Rând pe rând, prezentatorii TVR se implică personal în activităţi de voluntariat. Ei vor să se înscrie, astfel, printre cei care au înţeles că schimbarea pleacă de la fiecare dintre noi.

Pentru mai multe detalii despre campania „Ajută România!” accesaţi www.stiriletvr.ro, secţiunea „Campanie”.

Foto: Mihael Preda

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

13:55 Vorbeşte corect!

* „Vorbeşte corect!” este cel mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române. În 2024 se împlinesc 25 de ani de la debutul proiectului original „Corect", prima emisiune-concurs de limbă română din mass-media românească

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1