loader
Foto

Galerie foto

Cronica anilor risipiţi - Serge Moscovici

TVR 1 a redifuzat  pe 28 august, la ora 23:45, un documentar portret  de excepţie realizat cu una dintre celebrităţile lumii şţiintifice, Serge Moscovici. Este singurul interviu televizat  - o premieră la nivel mondial - pe care Serge Moscovici l-a dat.

 

Documentarul este disponibil online pe TVR+

După aproape 60 de ani, Moscovici a vorbit în exclusivitate pentru Televiziunea Română despre viaţa tumultuoasă trăită aici. Deşi Silviu Brucan afirmase că acesta e supărat pe România -  refuzând să rostească un singur cuvânt românesc -  si că din cauza lui nu obţine aderarea la UE,  Moscovici a demontat toate aceste propuneri în interviul realizat de Televiziunea Română. El a vorbit în limba română, nu este supărat pe România, iar în 2007 am intrat în UE.

Înainte de a marca definitiv interpretările asupra psihosociologiei şi de a câştiga recunoaşterea mondială a oamenilor de ştiinţă, Serge Moscovici avea să experimenteze pe propria piele discriminarea rasială prin măsurile antisemite aplicate în România lui 1940. „Trăiam la marginea unei societăţi al cărei sens ne lasa indiferenţi şi care nu ne dorea; sciziunea dintre două suflete, două credinţe, două forţe: a evreului şi a românului care trebuia să fiu în acelaşi timp”, îşi aminteşte Moscovici.

Serge Moscovici s-a născut şi a trăit în România până în 1947, când a emigrat la Paris. Şi-a efectuat studiile la Sorbona, obţinând un doctorat strălucit, în 1960, cu teza „La Psychanalyse - son image et son public”,care avea să devină într-un timp foarte scurt o lucrare de referinţă în domeniul psihosociologiei.

„Cronica anilor risipiti” este o carte scrisă de Serge Moscovici. O carte de aproape 600 de pagini, cuprinzând o frescă a României interbelice și a României din perioada războiului-văzute prin ochii unui copil și, apoi, a unui adolescent evreu, într-o perioadă în care și România și Europa traversau o perioadă de anti-semitism. Cartea este un amestec de autobiografie, de roman- relatând atmosfera din România acelor ani - de comentarii referitoare la diverse lecturi sau de impresii din călătorii.

În 1963, Moscovici a devenit preşedintele Asociaţiei Europene de Psihologie Experimentală, iar  din  1979, director al Laboratorului European de Psihologie Socială. Serge Moscovici este tatăl lui Pierre Moscovici, politician francez, fost Ministru al Economiei şi Finanţelor. Anul trecut, Serge Moscovici a devenit ofițer al „Legiunii de Onoare”, fiind decorat de președintele François Hollande.

Materialul – realizat de  Maria Cristina Ţilică – a fost premiat la Festivalul Internaţional de Programe Audiovizuale de la Biarritz (Franţa), Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România şi Clubul Român de Presă din România.

***

Documentarul-portret poate fi urmărit și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1