loader
Foto

Galerie foto

Cu 80 de tablouri la capătul lumii, la TVR 1

Luni, 2 martie, pe TVR 1 şi TVR+ urmăriţi ultimul episod al seriei de reportaje de călătorie “Cu 80 de tablouri la capătul lumii”. De la ora 17:00, echipa străbate traseul de la Marea Japoniei la Marea Baltică. 

 

Ediţiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+ - AICI

Vreme de unsprezece săptămâni, un grup de artişti plastici români şi o echipă a Televiziunii Române au parcurs cu trenul 28.000 kilometri într-o inedită expediţie culturală. În 2008, atunci când a fost realizată această serie de reportaje, Horaţiu Rusu (redactor) şi Viorel Nicolau (director de imagine) alături de câţiva artişti români au străbătut teritorii mai puţin cunoscute din Kazakhstan, Kîrghîzstan şi Rusia, purtând cu ei 80 de tablouri.

(w882)

Reportajele au fost concepute ca jurnale de călătorie. Vom revedea, prin filtrul camerei de filmat, un oraş modern construit din temelii în inima stepei (Astana), un oraş muncitoresc unde Universitatea încearcă să deschidă tinerilor noi orizonturi (Karaganda), vom participa la vernisaje şi îi vom cunoaşte pe românii din Asociaţia Culturală DACIA. Vom asista la o lecţie de istorie predată, în mijlocul stepei, pe amplasamentul fostului lagăr de prizonieri de la Spassk, de E.S.Vasile Soare (pe atunci Ambasadorul României în Kazakhstan).

(w882)

Nu putem rata nici vizita în fosta capitală a Kazakhstanului, Alma Ata, principalul centru economic şi cultural, ce oferă o mulţime de obiective turistice de parcurs (pârtiile de la Shimbulak, Patinoarul Medeu, pitorescul Bazar Verde). Bişkek este capitala Kîrghîzstanului, punctul de pe hartă unde vom vedea cum, la orice pas, se întâlnesc tradiţiile seminomade, artizanatul arhaic şi... globalizarea. O altă pagină din jurnalul de călătorie va descrie experienţele din Novosibirsk, capitala Siberiei.

(w882)

Facem un popas în oraşul de pe râul Angara numit de locuitori „Parisul Siberiei”. Irkuţk, oraşul cu nume greu de pronunţat, este unul dintre cele mai mari centre administrative din Siberia. Însemnăm pe harta locurilor ce trebuie neapărat vizitate şi Baikal, cel mai adânc lac de pe glob şi probabil cel mai vechi.

(w882)

Un alt episod din seria reportajelor de călătorie ne va prezenta viaţa în oraşul Habarovsk (Khabarovsk) situat pe malul fluviului Amur. Nu departe de capitala ţinutului Primorie vom putea face cunostinţă cu o parte din descendenţii popoarelor paleoasiatice şi tunguse, anume nanaii, evencii şi udegii.

(w882)

Vom poposi pe malurile Pacificului pentru a ne bucura de amestecul cultural din oraşul Vladivostok, principalul port al Federației Ruse la Oceanul Pacific. Fondat de ţarul Petru cel Mare ca o „fereastră spre Europa”, oraşul Sankt Petersburg păstrează din măreţia ce l-a făcut să fie numit în trecut capitală a Imperiului Rus sau chiar Capitală a Nordului. Avem multe de văzut în acest oraş-muzeu: palatele, canalele râului Neva, catedralele, bisericile, monumentele.

Capitală, port şi cel mai mare oraș din Federaţia Rusă, Moscova, este şi ea pe lista călătorilor, într-un moment special, pe 9 mai - ziua în care ruşii sărbătoresc victoria în Marele Război de Eliberare a Patriei.

(w882)

Reportajele se difuzează lunea, marţea şi miercurea, de la ora 17:00, pe TVR1 şi TVR+.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”.  TVR va ...

Campania „Omul anului”, ediţia 2024, începe la TVR

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci vor prezenta campania „Omul anului”. În premieră, telespectatorii pot face propuneri pentru titlul ...

Hunedoara, un judeţ „Cât se poate de... UNESCO”! Duminică, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1

De la străvechea Ulpia Traiana Sarmizegetusa la recent restaurata Cetate a Devei, cu cântec şi bucate delicioase – însoţim echipa lui Cristi ...

 

#tvr1