loader
Foto

Cu Trenul Regal, de 1 Decembrie

Seara Corpului Diplomatic la Castelul Peleş, lansarea volumului „Săvârşin. Detaliul”, dar şi iniţiativa „Niciodată singur – prietenii vâstnicilor”– subiecte ale noii ediţii Ora Regelui - sâmbătă, 12 decembrie , ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Trenul Regal a străbătut, în mod simbolic, distanţa dintre Drobeta Turnu Severin şi Bucureşti. Acum 150 de ani, Regele Carol I venea în România, o ţară mică de la porţile Orientului, pentru a o trasforma într-o ţară modernă şi europeană. Pentru a omagia acest eveniment, Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, însoţiţi de Principesa Maria au călătorit cu Trenul Aducerii Aminte, pe urmele ilustrului lor înaintaş. 

Holul de Onoare al Castelului Peleş a fost gazda unui eveniment de tradiţie: seara Corpului Diplomatic. În numele Regelui Mihai I, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu i-au primit pe ambasadorii acreditaţi la Bucureşti şi pe soţiile lor. Majestatea Sa Regele Mihai s-a adresat Corpului Diplomatic pentru prima oară în Decembrie 1940 şi a reluat acest obicei în anul 1997, când a revenit în România după 50 de ani de exil.

(w882)

Volumul „Săvârşin. Detaliul" este o carte scrisă cu dragoste şi bogat ilustrată, care a fost lansată recent de Editura Curtea Veche. Ea spune povestea unui conac reînviat, după o lungă şi zbuciumată istorie şi reprezintă „una dintre cele mai emoţionante cărţi" din Colecţia de Carte Regală. Scrisă de Alteţele Lor Regale, Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, „Săvârşin. Detaliul” este o premieră pe piaţa de carte românească. Fotografiile sunt creaţia artistului fotograf bănăţean Cristian Coposesc.

După pictorul Alexandru Satmary, cel care a descoperit Balcicul, aproape toţi pictorii şi scriitorii din perioada interbelică au descris frumuseţea acestui loc. Ştefan Dimitrescu este primul artist din „Grupul celor 4’’ (grup care îi includea pe pictorii Nicolae Tonitza, Francisc Şirato şi pe sculptorul Oscar Han, care lucrează în grădinile mirifice ale Palatului Reginei Maria). „Femei pe plajă”, tabloul pe care-l vom vedea astăzi la Ora Regelui, face parte din această serie.

Personalitatea Reginei Maria continuă să fascineze. Pentru aniversarea celor 140 de ani de la naşterea ei, un grup de admiratoare a organizat o seară specială în cadrul căreia s-a deschis prima Expoziţie Florală dedicată Reginei Maria a României. Evenimentul a fost iniţiat de comunitatea online Queen Marie of Romania, care s-a lansat în 2009 şi numără peste 100.000 de persoane. Comunitatea promovează valorile şi aspiraţiile Reginei României Mari, inspirând modele de comportament şi acţiune socială, cum ar fi programele culturale „La Blouse Roumaine” şi „Ziua Universală a iei”.

Acum câteva zile, un proiect social dezvoltat de Fundaţia Principesa Margareta a României, „Niciodată singur – voluntari alături de vârstnici” a căpătat o nouă dimensiune prin lansarea unei asociaţii independente. „Niciodată singur – prietenii vâstnicilor” este dovada că o iniţiativă ca aceasta poate fi cheia schimbării. Multiplicată la nivelul comunităţilor locale, ea îi poate ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de sprijin.

(w882)

Ca în fiecare sâmbătă, emisiunea Ora Regelui, ne aduce noi informaţii despre monarhie şi regii României. Ora Regelui se difuzează, de la ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, şi sâmbătă, 12 decembrie.

Realizator: Ruxandra Ţuchel, Ileana Ploscaru-Panait; producător: Lidia Voicu

Din 17 octombrie, îndrăgita emisiune Ora Regelui a revenit la TVR 1 cu un nou sezon, în care telespectatorii pot afla informaţii despre monarhie şi regii României şi pot însoţi Familia Regală în cele mai importante momente ale existenţei sale.

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android. De asemenea, Ora Regelui este difuzată la TVR Internaţional, tot sâmbătă, de la ora 16.30.

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1