loader
Foto

Cum se vede România după 35 de ani de libertate? Campania TVR „România face bine”, la final

Duminică, 22 decembrie, tragem concluzii într-o ediţie specială – dezbatere pe tema impunităţii în Dosarul Revoluției, de la ora 18.00 şi celebrăm rolul istoric al Televiziunii Române, în Gala „România face bine”, de la 21.00, la TVR 1.

 

În ultimii 35 de ani, România a parcurs un drum plin de transformări, iar televiziunea publică a fost martoră a acestora, punându-i în lumină evoluţia. În fiecare săptămână, la TVR 1, am putut urmări analiza acestui parcurs pe întreg teritoriul național, prin intermediul campaniei caravană „România face bine”, în cadrul căreia fiecare regiune a fost reprezentată și vocea comunităților locale auzită.

Pe 22 decembrie, tragem linie. De la ora 18.00, Mihai Rădulescu ne aşteaptă, din Palatul Regal din Bucureşti, la ediţia specială „România face bine”, o dezbatere având ca temă impunitatea în Dosarul Revoluției, proaspăt întors din nou la Înalta Curte, după 34 de ani. Invitați săi sunt avocatul Antonie Popescu, Doru Mărieș, activist civic anticomunist şi președintele Asociației 21 Decembrie din București, respectiv medicul Nicolae Constantinescu.

Emisiunea este structurată în format duplex, în direct, jurnalista TVR Sanda Vișan intervenind din celebrul Studio 4 al Televiziunii Române, din care, cu 35 de ani în urmă, se striga, pentru prima oară, „Libertate!”

Din Piața Universității, Mihaela Crăciun va sta de vorbă cu reprezentanţi ai răniților de la Revoluție, iar Cristian Tabără se va afla la Cimitirul Eroilor, unde va fi în dialog cu părinți ai tinerilor care au plătit libertatea cu propria viaţă.

(w882) Mihai Radu

Seara, de la ora 21.00, aceiaşi Mihaela Crăciun şi Cristian Tabără trag concluziile caravanei „România face bine”. Cum se vede România după 35 de ani de libertate, în toate locurile ei? Ne spun gazdele programului, care au luat pulsul ţării de-a lungul a mai multor săptămâni, în care caravana a poposit în diferite oraşe. Gala „România face bine” pune în lumină rolul istoric al Televiziunii Române şi revoluția mentalităților: încotro ne îndreptăm.

„România s-a schimbat imens în bine în cei 35 de ani de regim democratic. Chiar dacă unii hrănesc nostalgiile „Epocii de Aur”, numai un orb sau un răuvoitor va nega progresul țării. Dar democrația dă glas și celor pe care dictatura după care oftează i-ar fi redus la tăcere pentru vocea critică”, declară Cristian Tabără.

Despre toate acestea discută în platoul TVR cu invitaţi din domenii diferite: Toni Grecu, istoricul Alina Pavelescu, Rodica Mandache, Horia Roman Patapievici. Din Spania, intră în legătură directă cu Studioul 3 al Televiziunii Române Ignatio Ramonet, autorul cărții „La Tyrannie de la Communication” (1999), despre Revoluția televizată, iar din Franța – jurnalista Julie Calderon, fiica celebrului Jean-Louis Calderon.

Participă la Gala „România face bine” Dirty Shirt, Paul Cimpoieru, Ovidiu-Lipan-Țăndărică, un reprezentant al tinerilor rapperi, public activ, finaliști din competiția „Născuți în libertate” şi tineri remarcabili descoperiţi în timpul caravanei. ​

Ambele programe pot fi urmărite în direct şi de românii din afara ţării, la TVR Internaţional.

 

Regia artistică Aurel Badea

Producători: Aimee D’Albon, Ruxandra Ţuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1