loader
Foto

Galerie foto

De la Cezareea la Ierusalim, joi, la TVR 1 şi TVR HD

Joi, 17 aprilie, de la ora 18.10, la TVR 1, TVR HD și pe TVR+ aţi putut participa la un pelerinaj sui generis prin Israel, în cadrul unei producții speciale, semnate de Titi Dincă și Elena Dinu.

 

Ediţia este disponibilă pe TVR+

Areal cu o puternică semnificaţie simbolică Cezareea este o atracţie de excepţie a Israelului modern.  Ctitorul oraşului construit cu 25 ani înainte de începerea erei creştine, regele Irod cel Mare, a dorit ca cetatea să fie mărturie în piatră peste veacuri.

În Imperiul Roman, aici a fost capitala administrativă a provinciei Iudeea. În timpurile bizantine Cezareea s-a transformat în capitală a Palestinei Prima.

Peticul de pământ lăsat parcă drept o insulă a mărturiei îşi zămisleşte permanent destinul de punte între Europa,Asia şi Africa. Cezareea este singurul loc din Israel unde a fost găsită o menţiune scrisă despre Pilat din Pont.

De mai bine de jumătate de veac oraşul închinat cezarului Augustus, fondator al Imperiului Roman, este descoperit şi redescoperit, atât de istorici şi cercetători, cât şi de turiştii care vin de dincolo de orizonturi pentru a se bucura de atingerea valurilor Mediteranei.

În Cezareea,  Apostolul Petru l-a convertit pe centurionul Cornelius, aici a venit Sfântul Pavel în prima călătorie misionară şi tot aici a fost întemniţat apostolul neamurilor înainte de a fi trimis spre judecată la Roma.

Cezareea era în zorii erei creştine precum Alexandria Egiptului. Centru al gândirii filosofice şi mai ales teologice oraşul adăpostea o bibliotecă cu peste 30.000 manuscrise. În acest loc au studiat Grigorie de Nazians,Vasile cel Mare,Ieronim…toţi sfinţi ai Bisericii creştine.

Portul Cezareea era cel mai mare vad comercial de pe coasta estică a Mediteranei. În zilele noastre au fost găsite sub ape cel puţin 36 de puncte de interes arheologic iar explorarea se află abia la început. Jaffa te înghesuie la propriu între zidurile roşiatice şi se deschide cale asemenea unui tainic labirint. Oraşul este vechi de când lumea. O legendă spune că ar fi fost ridicat la 40 de ani după potop. Dar legenda rămâne însăilată în propria mitologie, în timp ce consemnările istorice confirmă importanţa acestui orăşel port pentru multe neamuri şi seminţii.

Ridicată pe o colină de calcar, aşezarea se impune printr-o prezență vizuală şi plastică de excepţie şi devine prin ea însăşi o poartă sau un prag, o VIA sau cărare, gazdă primitoare pentru vizitatori asemenea oricărui liman care impune respect.

În Vechiul Testament se vorbeşte despre aşezare ca fiind o graniţă şi vatră a tribului israelit Dan dar şi ca loc de îmbarcare a profetului Iona, cel ajuns în pântecele peştelui, spre a fugi de porunca data de Dumnezeu.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1