loader
Foto

„Descălecaţi în Carpaţi": Frăţia calului şi a codrului, sub privirea zimbrului

Duminică, 27 martie, de la ora 14:30 la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+, se difuzează un nou episod, al 11-lea, din seria „Descălecaţi în Carpaţi" - un nou „colţ de rai cu natură şi cai”.

 

Descălecaţi în Carpaţi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Lui, zimbrului, nu-i place să se apropie prea mult de oameni. Respectându-i dorința, la fel de sfios, precum mândrul Bizon European, reporterul de videopatriotism acționează pe teren de parcă până și cu umbra i-ar putea speria și alunga din cadru pe rezidenții Zimbrăriei Neagra Bucșani.

Este urmat traseul distant propus de șeful rezervației. De aici încolo e perseverență, răbdare și noroc. Altfel, nu ai pe cine filma. Ce poate fi însă mai hrănitor și în același timp mai legată de perioada când erau destui și trăiau în libertate, decât iarba grasă și înflorată de pe cele 27 de hectare de pășune ale rezervației.

(w882) Descăleca

Omul, vânător exterminator de zimbrii în secolul 19, îl ajută astăzi, ispășitor, să supraviețuiască. Cu cele 500 – 1000 de kg, fără a mai socoti și blana, zimbrului îi este greu să caute și să găsească necesarul zilnic de hrană. Așa că, cel mai adesea, supraviețuirea speciei este asigurată în semilibertate. În rezervații înțărcuite precum Neagra. Sârma nu-i inhibă etologia nativă.

Zămislit din vânt, scăldat în soare și pictat în nuanțe nisipoase, calul arab crescut la Herghelia Mangalia de aproape un secol ar trebui să fie brand turistic al litoralului din Dobrogea de Sud. Mai ales că, de câțiva ani, în România, turismul ecvestru e pe val. Cu un așa palmares, nu-i de mirare că mi l-au vrut sub turist călare, și administratorii Parcului Național Munții Măcinului. Odată manejul organizat, lângă Cerna, localitate cu megleni gospodari și cu dragoste de cai, una din cele mai fascinante arii naturale protejate din Europa, nu doar din țară, a devenit colţ de rai cu natură şi cai.

(w882) Descăleca

Traseul ecvestru e unul din cele 11 trasee pe care le poți face în Parcul Național Munții Măcinului pe jos, cu bicicleta sau pe cal. 13 kilometri în armonie perfectă cu nobilul animal și peisajul, râvnit atât de savanți naturaliști, cât și de pictori peisagiști. Dacă vrei să te lauzi și prietenilor mai excentrici cu excursia în aria protejată și în vecinătatea ei, încalecă doar și experiențele esențiale te adulmecă ele pe tine. Oricât ar tropăi a sperietoare copita pe cărarea pietruită, vulpoiul Dănilă se apropie de cai și călăreți!

Campania TRUNCHI ȘI SUFLET ne face, iar, o minimă educație silvică. În niciun stat european dreptul de proprietate asupra pădurilor nu este considerat a fi un drept absolut. Având un rol ecologic vital, pădurea nu e doar a proprietarului și nu acesta își calculează cât lemn și când recoltează. Din păcate, felul cum este respectat acest amenajament poate fi verificat la nivel de date oficiale, doar în fondul forestier de stat, administrat de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA. Statistica arată că, din 1991 și până în 2015 inclusiv, din pădurile statului s-a recoltat, în fiecare an, mai puțin decât întreaga posibilitate anuală de masa lemnoasă stabilită prin amenjamentele silvice. S-a creat astfel o rezervă importantă de pădure, pentru viitor. Cât privește pădurile private, un sfert dintre ele nu are contract de administrare și de pază, așa că de aici se fură cel mai mult. Și nu e vorba de vreascuri pentru foc, ci de jaf calificat!

Cu o aplicație IT, SUMAL, silvicultorii, polițiștii și jandarmii reușesc să reducă acest dezastru ecologic și economic.

(w882) Descăleca

Realizator: Răzvan Petrişor

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR +, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:55 Akzente

(II)​ Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Floarea nopţii

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1