loader
Foto

Descentralizare şi regionalizare la Interes general, de la TVR 1 şi TVR+

Redefinirea administrativ-teritorială a ţării a stârnit polemici atât în rândul politicienilor, cât şi în societatea civilă. În ediţia de marţi, 5 noiembrie, Sorin Burtea alături de invitaţii săi au discutat pe acest subiect.

 

Sorin Burtea
Interes general

Ediţia din 5 noiembrie este disponibilă online pe TVR +

„Redefinirea administrativ-teritorială a României a stârnit polemici atât în rândul politicienilor, cât şi în societatea civilă. Împărţirea ţării în regiuni nu este nouă. În ultimii aproape o sută de ani, România a trecut de la regiuni la raioane şi, mai târziu, la judeţe. În prezent sunt 41, plus municipiul Bucureşti, organizare din perioada comunistă. Este o structură învechită, care nu mai ţine pasul cu politica europeană”, este de părere Sorin Burtea, moderatorul şi producătorul emisiunii Interes general.

Despre cum ne va schimba descentralizarea ziua de mâine discută marţi, la Interes general, Sorin Burtea şi invitaţii săi, Sevil Shhaideh, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian. Emisiunea, difuzată în direct la TVR 1 de la ora 18.50, poate fi urmărită şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.


În perioada următoare, serviciile publice şi deciziile trebuie aduse mai aproape de cetăţeni. Regionalizarea şi continuarea descentralizării administrative şi financiare nu sunt un moft politic. Îndeplinirea în condiţii bune a proiectelor va influenţa pe termen mediu şi lung modernizarea ţării. Pentru elaborarea cadrului normativ necesar funcţionării regiunilor a fost constituit Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, format din academicieni, cercetători, profesori, din aleşi locali, reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi ai societăţii civile. Coordonarea descentralizării se va face prin Comitetul Tehnic Interministerial pentru Descentralizare Regională, alcătuit din reprezentanţi ai celor 14 ministere implicate. Este un demers amplu, care necesită un volum imens de muncă.

În urma descentralizării primăriile locale şi consiliile judeţene vor primi competenţe în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, organizarea şi finanţarea sistemului de învăţământ, sistematizarea turismului, emiterea avizelor de mediu, administrarea plajelor şi ariilor naturale protejate, coordonarea unităţilor sanitare. Spre exemplu, societatea Metrorex va trece din subordinea Ministerului Transporturilor în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Campania Cere bonul fiscal! împotriva evaziunii fiscale continuă cu informaţii utile şi extrageri de premii, în direct.

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)

3:15 Sport (R)

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1