loader
Foto

Despre nostalgiile unei generaţii, duminică, 5 aprilie, la „Dosar România”

În ediţia din 5 aprilie, Dosar România v-a oferit, de la ora 18:45, la TVR 1 şi online pe TVR+, două reportaje ce cuprind nostalgie pentru trecut.

 

Dosar România

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

* Nostalgiile unei generaţii

Anii '80 au fost unii dintre cei mai grei ani din perioada comunistă. Regimul era şubrezit politic şi economic, iar cenzura începuse să ia forme absurde.

Muzica era, pe atunci, o evadare din cotidian, iar vedetele muzicii româneşti erau cunoscute şi iubite de o ţară întreagă.

Vă mai amintiţi de Corina Chiriac, Marina Florea, sau Gabriel Dorobanţu, cântăreţi care umpleau sălile de spectacol şi ale căror şlagăre se mai cântă şi azi?

După căderea regimului comunist, ei au trăit o adevărată dramă. Refuzul publicului de a mai asculta muzică în limba română, accesul la muzica internaţională, diversificarea gusturilor, ei bine, toate acestea au făcut ca artiştii epocii de aur să nu-şi mai găsească locul pe piaţă.

Unii dintre ei s-au retras şi au refuzat să mai cânte, alţii s-au reinventat, iar câţiva, puţini, au reuşit să trăiască din muzică.

Aflaţi amintirile, temerile şi regretele cântăreţilor din anii '80, la Dosar România, în Nostalgiile unei generaţii, un reportaj de Ruxandra Ţuchel.

* Clubul seniorilor

Joi seara, la Căminul Cultural din comuna prahoveană Izvoarele se adună bătrânii. Toată aventura acestor oameni a început în 2008.

La prima şedinţă invitata de onoare a fost chiar doctoriţa din sat. Dintre bătrâni n-au venit decât doi. Restul erau ori prea sceptici cu privire la această adunare, ori prea ocupați cu animalele din ogradă. Nu-i nimic, au făcut ședința doar cu cei doi bătrâni.

Doctoriţa le-a luat tensiunea, le-a dat nişte sfaturi medicale şi cam atât. A doua oară, au venit cinci bătrâni, apoi încă cinci - şi tot aşa, vreme de câteva săptămâni, până s-au strâns 60.

De-atunci, în fiecare zi de joi, se întâlnesc în sala mare a Căminului Cultural şi dezbat tot felul de lucruri. După fiecare întîlnire se simt mai  luminaţi, mai bogaţi, mai fericiţi.

Dansează,scriu poezii,joacă teatru. E o minunăţie să vezi atâţia bătrâni de peste 80 de ani, gătiţi frumos, în haine populare, bucurându-se de viață mai mult, poate, ca-n tinereţe. Unul dintre ei are 101 ani.

Clubul seniorilor, un reportaj de Cătălin Apostol, duminică la Dosar România, pe TVR 1.

***

Emisiunea Dosar România” poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Agrostrategia

* Invitat Sorin Moise-Secretar de stat in Ministerul Agriculturii

* Rubrica Fermierii României

Cultura de cartofi-mai este rentabilă?

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marţi, e Telecinemateca la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen (Germania, 1981)”.

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Doamna și Unicornul, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

 

#tvr1