loader
Foto

Galerie foto

Despre retragerea Papei Benedict al XVI-lea, la TVR 1

Pe 19 ianuarie, de la ora 21.00, în cel de-al doilea episod al documentarului „Habemus Papam: o istorie a puterii”, am aflat amănunte despre retragerea Papei Benedict al XVI-lea.

 

Retragerea Papei Benedict al XVI-lea a şocat lumea. În cei 2.000 de ani de istorie a papalităţii, doar patru oameni s-au retras, demisia Papei Benedict al XVI-lea al XVI-lea fiind prima a unui Suveran Pontif în ultimii 700 de ani. Atunci când mai multe persoane au pretins tronul Sfântului Petru, a domnit haosul. În cel de-al doilea episod al documentarului „Habemus Papam: o istorie a puterii” este examinată natura puterii papei şi provocarea reprezentată de menţinerea echilibrului dintre puterea spirituală şi cea materială – dat fiind că autoritatea papală s-a întărit. Retragerea unui papă contemporan şi transferul paşnic de putere a arătat lumii ce semnificaţie are această poziţie în zilele noastre şi cum a evoluat într-o lume în schimbare.

(w882)

Filmări rare de arhivă, acces exclusiv la arhivele secrete ale Vaticanului, precum şi reconstituiri cinematografice alcătuiesc un mix perfect ce poartă privitorii într-o călătorie amplă, de profunzime, prin istoria bisericii catolice. Din 12 ianuarie, timp de 6 săptămâni, telespectatorii pot urmări la TVR 1 Habemus Papam: o istorie a puterii (Pope: The Most Powerful Man In History, SUA, 2018), un documentar ce reconstituie istoria unuia dintre cei mai veneraţi şi respectaţi conducători: Papa. Seria, care se bucură de comentariul unui povestitor celebru – actorul Liam Neeson – este în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882)

Beneficiind în premieră de acces în arhivele Vaticanului şi de interviuri în exclusivitate cu unele dintre cele mai proeminente figuri religioase ale lumii şi cu specialişti, seria explorează cum cei 12 apostoli au devenit 1,2 miliarde de catolici de azi, stabilind conexiuni între informaţii recente despre Vatican şi originile acestuia.

(w882)

Producătorii Nancy Glass şi Jon Hirsch ne propun o serie documentară ce are în prim plan unul dintre marii conducători: Papa – un lider mondial cu putere militară, politică şi religioasă. Fiecare episod aprofundează câte o epocă istorică şi evenimentele care au modelat rolul Papei şi al Bisericii Catolice. Pe lângă imagini de arhivă şi reconstituiri, în serie sunt intervievaţi istorici şi membri ai clerului romano-catolic.

(w882)

Jon Hirsch, producătorul executiv al seriei, are o experienţă de peste 10 ani, fiind nominalizat la premiile Emmy pentru producţiile sale. A dezvoltat şi produs documentare, programe tip reality, scurt metraje filmate cu telefonul sau campanii de marketing care s-au bucurat de aprecieri unanime pentru clienţi precum: CBS, NBC, ESPN, A&E, Discovery, Esquire, the NFL, NBA, Reebok, Adidas şi Google.

 

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1