loader
Foto

Galerie foto

Despre SoNoRo, cu Răzvan Popovici la Nocturne de la TVR

Violistul, dar şi directorul festivalului internaţional de muzică de cameră SoNoRo, a fost invitatul Marinei Constantinescu luni, 17 martie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediția emisiunii din 17 martie este disponibilă online pe TVR+

Festivalul internaţional de muzică de cameră SoNoRo este un brand românesc. A început ca un vis al tânărului violist, Răzvan Popovici, invitatul Marinei Constantinescu de luni, 17 martie. Despre renunţări şi determinare, despre "crisis management", despre cum un festival aşa zis de nişă se ţine an de an cu casa închisă, în emisiunea Nocturne din 17 martie. Ediţia poate fi urmărită de la 24.00 la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de curând accesibil pe mobil şi tabletă.

Deşi este un artist, Răzvan Popovici şi-a descoperit şi aptitudinile de manager, Răzvan fiind directorul Festivalului internaţional de muzică de cameră SoNoRo. A învăţat ce înseamnă "crisis management" după ce, cu doar două ore înaintea unui concert SoNoRo, a observat că pianului (plătit) îi lipseau zece corzi. A învăţat să depăşească momentele critice prin stăpânire de sine şi căutarea celor mai bune soluţii, concertul ţinându-se la ora promisă publicului, iar pianul având toate corzile în dotare. „Am un autism organizatoric. De exemplu, nu am televizor, însă timpul tot nu îmi ajunge", recunoaşte Răzvan Popovici.

Unul dintre cele mai temerare gesturi ale lui Răzvan Popovici a fost demisia din Orchestra Filarmonicii din Berlin, un loc râvnit de mulţi muzicieni de clasă. A simtit că SoNoRo poate fi ceva important, cu bătaie lungă şi a acţionat pur intuitiv. Nu îl macină niciun regret. Dimpotrivă, sfatul său pentru tineri este să-şi asculte focul interior şi să nu aştepte liniştiţi pensia.

S-a spus că SoNoRo este un festival de nişă, prejudecată cu care Răzvan încă mai luptă: „Am avut surprize cu diverşi parteneri media care spuneau că e extraordinar ce faceţi, dar nu ne putem asocia pentru că este un festival de nişă". Am zâmbit şi am găsit alţi parteneri.” (Răzvan Popovici)


Prin SoNoRo, s-au repus în circuit spaţii fabuloase, săli spectaculoase, locuri pe care, altfel, ne-am fi îngăduit să le uităm. SoNoRo este recunoscut pentru magia şi viaţa pe care le atrag în cele mai neconvenţionale spaţii - Catedrala Sf. Iosif, Palatul Bragadiru, Palatul Cotroceni, Banca Naţională a României, Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca etc.

„Muzica asta oferă o intimitate şi un cadru personal pe care nu le găseşti la alte concerte", este de părere invitatul Marinei Constantinescu. „Să vină peste 1000 de persoane la un concert de muzică de cameră înseamnă că oamenii vor calitate!", completează realizatoarea Nocturnelor de la TVR, care a recunoscut invitatului său că s-a temut ca iniţiativa lui de a organiza SoNoRo va fi invinsă de birocraţie, de neseriozitate şi de invidii, ea însăşi luptându-se uneori cu morile de vânt în cei trei ani de organizare a Festivalului Naţional de Teatru. Însă Festivalul a rezistat şi astăzi se desfăşoară cu casa închisă.

Răzvan Popovici este un patriot, dar viola sa l-a purtat în toate zările. „Aristocraţiile germană, italiană, franceză trebuie convinse de potenţialul românesc prin art!", este de părere artistul. „Doar să intri în Carnegie Hall e emoţionant, darămite să cânţi pe scena acestei săli..." mărturiseşte plin de emoţie Răzvan Popovici, pe care îl puteţi descoperi dau redescoperi luni, ora 24.00, la Nocturne de la TVR1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:20 Războinicii (R)

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia)

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

Film de acţiune, dramă. Redactor Delia Clonaru

X

(Reluare)

2:50 M.A.I. aproape de tine (R)

/

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1