loader
Foto

Despre vehiculele militare, pasiunea Regelui Mihai, la „Ora Regelui”

Maşinile de care Regele nu s-a despărţit niciodată au fost aduse acasă, în România, la Săvârşin. Toate aceste maşini vor face parte din Muzeul Regal al Automobilului. Bogdan Şerban-Iancu ne-a spus întreaga poveste la „Ora Regelui” de sâmbătă. Pe 25 noiembrie, de la 15.00, la TVR 1 şi TVR+.  

 

Pe 25 noiembrie, la Ora Regelui au putut găsi lucruri interesante nu doar fanii emisiunii, ci şi pasionaţii de automobile. Şi asta pentru că Ora Regelui a prezentat un documentar dedicat pasiunii Regelui Mihai - vehiculele militare. Emisiunea a putut fi urmărită, ca de obicei, la TVR 1 sâmbătă, de la ora 15.00.

(w882)

(w882)

În 2010, însuşi Majestatea Sa Regele Mihai îşi prezenta colecţia de ”jeepuri” şi ne demonstra calităţile acestor maşini devenite simbol al celui de-Al Doilea Război Mondial, în reportajului „Automobilul, o pasiune regală”, realizat de Bogdan-Şerban Iancu.

(w882)

Pe 24 octombrie 2017, aceste maşini de care Regele nu s-a despărţit niciodată au fost aduse acasă, în România, la Săvârşin. Toate aceste maşini vor face parte din Muzeul Regal al Automobilului, care este în pregătire în această perioadă. Importantele vehicule de patrimoniu vor putea fi admirate la Muzeul Regal al Automobilului din Satul Regal al Domeniului Săvârşin, începând cu luna mai 2018. Alături, va putea fi vizitat Atelierul Auto al Regelui Mihai I, în clădirea originală în care acesta a funcţionat în anii 1940. El va fi amenajat cu toate piesele, uneltele, mecanismele şi cărţile tehnice pe care Majestatea Sa le-a achiziţionat şi folosit timp de 70 de ani în reşedinţele sale din exil. Atelierul Auto va fi organizat în primele luni ale anului viitor.

(w882)

(w882)

(w882)

Cele patru Jeep-uri din colecţia Majestăţii Sale, dintre care două au cu România şi cu Familia Regală o legătură istorică, s-au aflat pentru 70 de ani în Anglia, apoi în Elveţia. Cele patru maşini militare din al Doilea Război Mondial au fiecare povestea ei şi i-au însoţit pe Regele Mihai şi pe Regina Ana întreaga lor viaţă.

Dintre cele patru Jeep-uri, doar unul a intrat în posesia Majestăţii Sale în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial. El a fost primit în dar de Regele Mihai de la Armata Statelor Unite ale Americii la Palatul Elisabeta, la sfârşitul anului 1944. Modelul poartă numele de Jeep Ford GPW.

(w882)

(w882)

Al doilea Jeep istoric este un vehicul militar Willis şi a fost construit în anul 1944. Este celebrul Jeep al generalului Patton, care l-a oferit la sfârşitul războiului Principelui Consort Felix de Luxemburg. Fiul acestuia, Marelui Duce Jean, l-a oferit în anul 1969 verişoarei lui primare, Regina Ana.

(w882)

(w882)

(w882)

Jeep-ul Ford GP şi Jeep-ul Bantam BRC 40 sunt două maşini fabricate în anul 1941 şi au fost cumpărate, într-o stare avansată de degradare, de către Majestatea Sa, din Statele Unite ale Americii, în anul 1977. Zece ani mai târziu, ambele erau în perfectă stare de funcţionare.

(w882)

Realizatorul reportajului „Automobilul, o pasiune regală”, Bogdan Şerban – Iancu şi directorul de imagine Mihai Covrig ne invită să urmărim, la Ora Regelui, drumul parcurs de maşinile Majestăţii Sale către casă.

Ora Regelui este la TVR 1 şi TVR Moldova sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 15.00, iar la TVR Internaţional tot pe 25 noiembrie, dar de la ora 15.50.

 

Regia artistică: Dan Manoliu

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogndan Şerban Iancu

sursa foto: romaniaregala.ro; echipa Ora Regelui

*** Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Războinicii

(IN FULL BLOOM-SUA, Japonia) PREMIERĂ

Regia: Reza Ghassemi, Adam VillaSeñor

Cu: Tyler Wood, Yusuke Ogasawara, Sean McCracken, Hiroyuki Watanabe

* Film de acţiune, dramă. În Tokio, după cel de-al Doilea Război Mondial, campionul de box neînvins al Japoniei, Masahiro, se antrenează pentru viitorul său meci împotriva challengerului american, Clint Sullivan. Sullivan, încă bântuit de amintirile din război, are de înfruntat şi influenţa periculoasă a mafiei japoneze, Yakuza. În mijlocul tensiunilor politice, drumurile paralele ale celor doi luptători testează limitele spiritului uman. Redactor Delia Clonaru

X

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1