loader
Foto

Galerie foto

„Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete”, ultimele episoade

Cazuri cutremurătoare din istoria recentă a Slovaciei şi României sunt prezentate în episoadele 3 şi 4 ale seriei documentare, difuzate în premieră marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1 şi TVR HD.

 

În această săptămână, TVR difuzează în premieră seria documentară Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete (PARALLEL LIVES – SUPERVISED BY THE SECRET POLICE - Slovacia, 2014), în regia lui Adam Hanuljak. Ultimele două episoade vor putea fi urmărite marţi, 30 august, de la 21.00 şi 21.30, la TVR 1 şi TVR HD.

Episodul 3, marţi, 30 august, ora 21.00: „Republica Socialistă Slovacă – Sinuciderea ordonată de securitatea statului”

Lovitura de stat din Republica Socialistă Cehoslovacă a fost facilitată de serviciul de securitate a statului, controlat de comunişti. Aceştia intimidau şi şantajau miniştrii indezirabili, care erau arestaţi chiar înainte de a demisiona. Era menţinută voit starea de frică şi incertitudine, oamenii puteau sfârşi în închisoare pentru orice motiv. Crime, sinucideri, diferite forme de violenţă, precum şi răpiri şi torturi fac parte şi din istoria recentă a Slovaciei.

(w882) Destine in

Episodul scoate la lumină moartea preotului Coufal, investigată după 1989, cuprinzând şi declaraţii ale foştilor ofiţeri de securitate. Acesta a fost surprins având strânse legături ilegale cu biserica cehă şi slovacă, dar şi cu Vaticanul sau Viena.

(w882) Destine in

Episodul 4 (ultimul) , marţi, 30 august, ora 21.30: „Republica Socialistă România – Copiii periculoşi: Cazul Mugur Călinescu”

Ceauşescu a reformat poliţia secretă, Securitatea, responsabilă cu monitorizare serviciilor inteligente ale statelor semnatare ale pactului de la Varşovia, care ar fi putut plănui asasinarea lui sau intervenţii militare. Asemenea unităţi nu au existat în nicio altă structură secretă de poliţie politică din fostul bloc sovietic. Ca şi alte servicii secrete din fostele ţări comuniste, Securitatea a fost creată de KGB. În primii ani ai regimului comunist, oamenii erau scoşi din propriile locuinţe, executaţi şi lăsaţi în stradă, pentru a fi văzuţi...

(w882) Destine in

În 1966, Ceauşescu stabilise printr-un decret interzicerea avorturilor, ceea ce a dus la naşterea a numeroşi copii nedoriţi sau în familii care nu aveau cu ce să îi crească. Guvernul a creat centre pentru minori, ce funcţionau ca tabere de exterminare pentru copiii abandonaţi. Şantajul era principala armă folosită împotriva copiilor.

(w882) Destine in

Ultimul episod al seriei documentare Destine în paralel – Supravegheaţi de serviciile secrete spune povestea lui Mugur Călinescu, un copil care a ieşit într-o noapte şi a inscripţionat, pe clăridea Comitetului Judeţean de Partid, slogane ca „Vrem hrană!”, „Vrem respectarea tuturor drepturilor!”, „Vrem libertate!”. Fapta lui a ţinut Securitatea ocupată timp de câteva săptămâni, 60-70 de agenţi căutând autorul acelor inscripţionări. Cu atât mai mare a fost şocul atunci când, în faţa ofiţerilor a fost adus un copil! Fusese prins în timp ce scria „Jos Ceauşescu!”...

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

15:30 Copiii spun

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1