loader
Foto

Galerie foto

Destinele copiilor orfani ai României, filă în „Dosar România”

În „ Dosar România" - emisiunea de reportaje a postului TVR 1 - am dat o nouă filă pe 6 mai . Ruxandra Ţuchel ne-a spus povestea copiilor orfani ai României în reportajul „Memoria fluturilor”, ce a fost difuzat la TVR 1 şi TVR+ sâmbătă, de la ora 21.00.

 

Dosar România

Reportajul este disponibil online pe TVR+.

Pentru mulţi dintre copiii din România, a avea o casă, o mamă, un tată pare absolut normal. Este firesc să intre în casă trântind uşa de perete şi să se retragă în camerele lor îmbufnaţi. Este firesc să se enerveze atunci când mama sau bunica le încalcă intimitatea şi încearcă îngrijorate să vadă ce li s-a întâmplat. E firesc să se revolte atunci când părinţii le spun că trebuie să înveţe sau că trebuie să meargă la şcoală. Fără telefon şi fără tabletă.

Există însă copii, adolescenţi, cărora li s-au refuzat toate aceste lucruri. Normalitatea lor e alta. Frica, foamea, singurătatea, camerele mari cu multe paturi, hainele ca nişte uniforme, jucăriile fără haz, toate astea compun universul unui copil ajuns în grija statului.

(w882)

(w882)

Olga şi Ionuţ au trăit în orfelinatele mamut care adăposteau sute de copii. E greu de crezut că cineva, chiar de bună credinţă, ar fi  putut oferi afecţiune unui asemenea grup mare de copii singuri şi vulnerabili. Din perspectiva adulţilor de azi, Olga şi Ionuţ ne povestesc şi ne însoţesc, la Dosar România, într-o incursiune prin copilăria lor petrecută în orfelinate din nordul ţării.

(w882)

„Am fost transferat din orfelinat în orfelinat, am fost bătut de baieţii mai mari şi de educatoare. Unele nu se dezlipeau de băţ; dacă le luai băţul, parcă le rupeai mâna”, îşi aduce aminte Ionuţ, unul dintre personajele principale ale reportajului Memoria fluturilor. „Ne-a lipsit afecţiunea, iubirea. Ne scoteau afară, în frig, cam două ore pe zi şi primeam bătaie dacă nu ascultam”, completează Olga. Şi tot ea susţine: „Asistenţa maternală e o şansă la viaţă pentru toţi copiii. Pentru mine a însemnat iubire, educaţie şi o realizare.”

Cum şi ce îşi amintesc, cum trăiesc acum şi ce viaţă au cei doi aflăm la Dosar România, în reportajul „Memoria fluturilor”, un film tulburător despre destinele copiilor orfani, realizat de Ruxandra Ţuchel. Pe 6 mai, de la 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

În urmă cu  17 ani, în 1998, în România apărea o organizaţie neguvernamentală britanică - Hope and Homes for Children, pe scurt HHC - care îşi propunea să salveze copiii din iadul orfelinatelor româneşti devenite proverbiale după 1990. Atunci ca şi acum, HHC se concentrează asupra închiderii instituţiilor de tip vechi pentru copii, fiindcă ei cred că acestea le schilodesc copilăria. Programele organizaţiei urmăresc înlocuirea sistemului instituţional de protecţie a copilului cu un sistem bazat pe casele de tip familial. În 2017, aproape 8.000 de copii mai trăiesc în medii instituţionale, nepotrivite pentru dezvoltarea lor şi, nu de puţine ori, abuzive. Sâmbătă, la Dosar Romania, aflăm povestea lor din filmul Ruxandrei Ţuchel.

Emisiunea Dosar România poate fi urmărită la TVR 1, şi online, pe TVR+ în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1