loader
Foto

Galerie foto

Dialog Mircea Daneliuc - Eugenia Vodă, la Profesioniştii de la TVR 1

Regizorul Mircea Daneliuc a venit la Profesioniştii de sâmbătă, 5 aprilie, de la 22.10 (TVR 1 şi tvrplus.ro )

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Eternul furios al filmului românesc, autorul Croazierei şi al Probei de microfon, filme îndrăgite de publicul larg, vine în 5 aprilie la Profesioniştii de la TVR 1 şi tvrplus.ro. „Va fi vorba despre modul în care personajul numit România s-a intersectat cu Sistemul nervos al lui Mircea Daneliuc”, spune realizatoarea Eugenia Vodă despre ediţia Profesioniştii de sâmbătă, ora 22.10.

Mircea Daneliuc s-a născut la Hotin, în 1943. A absolvit, în 1972, la Bucureşti, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale". Debutul său ca regizor de film cinematografic de lung metraj s-a produs în 1975, cu pelicula Cursa. 1980 e un an important pentru Daneliuc: regizează nu mai puţin de trei filme, dintre care două, poate cele mai importante. Primul - Probă de microfon, în care Mircea Daneliuc se dedublează şi oferă chiar şi o majoră probă de actor. Din această perioadă se impune cu forţă tema care îi stă cel mai la inimă: căutarea constantă, neîncetată a adevărului. Apoi regizează Vânătoarea de vulpi şi Croaziera, cel de-al doilea - o satiră feroce şi amuzantă în care sunt implicaţi câştigătorii unui concurs public, organizat de partid pentru a-i răsplăti pe cei mai merituoşi din fiecare categorie profesională: cel mai bun inginer, cel mai strălucitor proiectant, într-un cuvânt "campionii" regimului.  În ciuda aerului aparent distrat al filmului, Mircea Daneliuc nu încearcă să placă, ci să pună pe gânduri.

Printre alte filme recunoscute şi recompensate cu premii importante ale lui Mircea Daneliuc se numără: Glissando (1982), realizat după povestirea Omul din vis lui Cezar Petrescu, Iacob (1998), Tusea şi junghiul (1992), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995), Sistemul nervos (2005),  Marilena (2009).

Mircea Daneliuc este de asemenea un regizor de teatru apreciat, precum şi un scriitor cunoscut. Cu nonconformistul şi mereu surprinzătorul regizor Mircea Daneliuc aveţi întâlnire sâmbătă seară, la Profesioniştii de la TVR 1 şi tvrplus.ro.

 

Realizatoarea TVR a început seria Profesioniştilor în acest an cu o ediţie specială, dedicată actriţei Stela Popescu, la cea de-a doua ediţie, inivitatul ei fiind profesorulul universitar doctor Teofil Lung. Fostul director general al Institutului Geologic al României (IGR), profesorul doctor inginer Ştefan Marincea a fost invitatul Eugeniei Vodă la ediţia Profesioniştii din 18 ianuarie, cea de-a treia premieră din 2014 a emisiunii TVR 1. Pe 25 ianuarie, regizorul Radu Afrim a intrat în în galeria invitaţilor Eugeniei Vodă la Profesioniştii de la TVR 1. În 29 martie, Eugenia Vodă a stat de vorbă cu nepotul scriitorului Mircea Eliade, Sorin Alexandrescu. Întreaga colecţie de emisiuni Profesioniştii poate fi urmărită şi online, pe portalul video al TVR, www.tvrplus.ro.

Eugenia Vodă, realizatoarea emisiunii Profesioniştii de la TVR 1, a fost premiată pe 4 martie la Gala Mediafax 2014 – Gala valorilor cu Premiul pentru excelenţă în comunicare. Gala Mediafax este evenimentul prin care agenţia de presă aniversează jurnalismul de calitate, făcut după cele mai înalte standarde ale profesiei.

Despre Profesioniştii: Unul dintre cele mai longevive programe ale Televiziunii Române, emisiunea Profesioniştii este difuzată de TVR 1 din anul 2000 şi a oferit publicului înregistrări unicat cu Puiu Călinescu, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea, Leopoldina Bălănuţă, Octavian Paler, dar şi Tataee de la BUG Mafia, jurnalistul Cristian Tudor Popescu sau actorul Marius Manole. Emisiunea Profesioniştii a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă" pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii" pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show. Realizatoarea Eugenia Vodă completează arhiva de aur a Televiziunii Române cu fiecare ediţie a emisiunii Profesioniştii, aceasta rămânând constantă în privinţa calităţii invitaţilor şi a calităţii produsului de televiziune.

1:40 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:20 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1