loader
Foto

„Dincolo de viitor”: De ce a ajuns omul în reţelele de socializare?

Vineri, 27 mai, de la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+ ați păşit „Dincolo de viitor”, cu noi întrebări provocatoare.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tema ediţiei din 27 mai a emisiunii „Dincolo de viitor” este una aparent familiară omului din ziua de astăzi, obişnuit – de voie, de nevoie – cu socializarea pe internet. Mihai Melinescu şi invitaţii săi au discutat despre sociologie și rețelele de socializare. Cum influențează actualele rețele de socializare dezvoltarea și integrarea umană rămâne de stabilit.

Dacă ne uităm în lucrările de specialitate, aflăm că socializarea este „procesul psihologic de transmitere, asimilare a atitudinilor, valorilor, conceptelor sau modelelor de comportare specifice unui grup sau unei comunităţi în vederea formării, adaptării şi integrării sociale a unei persoane”.

Cea mai cunoscută reţea de socializare are în România 8 milioane şi jumătate de utilizatori. Epoca şi viteza internetului, precum şi schimbările tehnologice din telecomunicaţii în general şi telefonie în special au modificat şi felul de a fi al omului, în comportamentul lui zilnic, dar şi în felul în care este învăţat să...socializeze.

„Mai mulţi oameni au acces la un telefon mobil decât la educaţie gimnazială, apă potabilă sau condiţii de igienă. Accesul la internet, deşi a rămas în urma accesului la telefonia mobilă, s-a triplat din 2005”, se arată în Raportul din 2016 al Băncii Mondiale, ce poartă chiar titlul „Digital Dividends”.

Mihai Melinescu ne provoacă, aşadar, să ne punem întrebări pe tema „Sociologia și rețelele de socializare”, iar invitaţii ediţiei– pentru a da răspunsuri şi a deschide calea altor întrebări - sunt Andrei Dorobanțu, fizician la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), şi prof. dr. Lazăr Vlăsceanu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, specializat în Sociologia dezvoltării şi Sociologia cunoaşterii.

***

(w882)

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

19:30 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 1

Producator Oana Turcu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1