loader
Foto

Galerie foto

Dincolo de viitor: „Inteligenţă Artificială: viitorul non-uman al omenirii”

Văzut ca un subiect de domeniul science fiction, Inteligenţa Artificială prinde din ce în ce mai mult teren în rândul oamenilor de ştiinţă şi al cercetătorilor; am dezbătut acest subiect la Dincolo de viitor, vineri, de la 22:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Pentru ediţia din 1 aprilie, moderatorul Mihai Melinescu vorbeşte, împreună cu invitaţii săi, despre oportunităţile, dar şi pericolele inteligenţei artificiale. „Dezvoltarea la cote maxime a inteligenței artificiale poate reprezenta sfârșitul rasei umane”, afirma cel mai faimos cosmologist din lume, Stephen Hawking.

Viziunea sa apocaliptică asupra evoluției rase umane nu este însă împărtășită de toți experții în inteligență artificială, mai ales că modurile în care este dezvoltată şi folosită inteligenţa artificială diferă de la caz la caz; de exemplu, în ultimele zile, mass media a prezentat atât cazul programului de calculator AlphaGo, care l-a învins la şah pe campionul sud-coreean Lee Se-dol, dar şi situaţia robotului de la Microsoft – un chat bot care interacţiona cu tinerii între 18 şi 24 de ani – care a devenit rasist după câteva ore de la lansare...

Despre altfel de cazuri, viitorul Inteligenţei Artificiale şi modul în care va putea fi folosită, vom vorbi cu Andrei Dorobanţu fizician IFIN-HH şi doctorul psiholog Daniel Cristea.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitată Lia Bugnar

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1