loader
Foto

Dincolo de viitor: între ştiinţă şi fundamentalism religios

Vineri, 10 iunie, Mihai Melinescu ne-a prezentat o nouă ediţie a emisiunii „Dincolo de viitor”, în care a vorbit, împreună cu invitaţii săi, despre conflictul dintre ştiinţă, religie şi apariţia fundamentalismului. De la 22:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Dincolo de viitor

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

În ediţia din 10 iunie, Mihai Melinescu şi invitaţii săi discută despre modul în care ştiinţa colaborează cu religia şi cum poate împiedica fundamentalismul. „«Oricare ar fi adevărul, el nu se va schimba, indiferent cine este cel care încearcă să-l afle. ... Prăpastia dintre religie și știință se închide tot mai rapid» afirmă tot mai multe surse care atacă acest subiect. Aşa este? Aflăm vineri, la TVR 2”, spune moderatorul emisiunii.

Fundamentalismul poate căpăta diferite forme de exprimare, fie că vorbim de opozanţii teoriei evoluţioniste din SUA, fie că vorbim de membrii aşa-zisului ISIS. Massimo Pigliucci, profesor la The City University of New York, spune că mulţi fundamentalişti se tem că predarea unor teorii ştiinţifice – ca cea a evoluţiei – ar împinge oamenii înspre ateism.

Dezbatem această temă împreună cu Andrei Dorobanţu, fizician al Institutului „Horia Hulubei” şi Adrian Lemeni, doctor în teologie, conf.univ. dr. al Universităţii din Bucureşti.

***

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

 

10:00 Agrostrategia

* Invitat Octavian Petrescu-Director Executiv Companie de agribusiness

Rubrica Fermierii României

Mașina românească de recoltat lavandă

Cel mai puternic utilaj din lume, la o fermă din România

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1

Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

 

#tvr1