loader
Foto

Galerie foto

Documentare despre romanitatea sud-dunăreană, în premieră la TVR

În 29, 30 septembrie, 1 şi 2 octombrie, TVR 1 a difuzat cele două documentare: Maurovlahica - Recviem pentru o etnie dispărută şi Vlacherne - pe urmele valahilor din Bizanţ.

 

TVR 1 a prezentat singurele documentare de lung metraj realizate până în prezent despre romanitatea sud-dunăreană. În zilele de 29 şi 30 septembrie, de la ora 18.45, 1 octombrie, de la ora 18.50, respectiv 2 octombrie, de la 18.55, telespectatorii TVR 1 au putut urmări primele două părţi ale unei trilogii aflate încă în lucru. Cele două proiecte au fost realizate de TVR în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE.

(w882)

Iniţiatorul şi autorul proiectului care va conţine în final trei părţi este regizorul Tudor Chirilă, un pasionat de istoria românilor sud–dunăreni. Timp de peste zece ani a încercat să realizeze aceste peripluri pe meleaguri locuite în vechime de populaţii române. Cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, cele două filme au putut fi realizate începând cu anul 2013. Cea de-a treia parte a proiectatei trilogii - Cercul valah de sud -  este în pregătire.

Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută – marţi şi miercuri, de la ora 18.45

„Toată lumea a aflat din cărţile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care la începutul secolului X a încercat zadarnic să reziste maghiarilor invadatori ai ducelui Arpad. Dar câţi dintre noi au cunoştinţă că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor, în ţara care poartă numele de Muntenegru? Şi câţi ştiu că în Evul Mediu a fost o ţară pe nume România în Bosnia? Cei care au denumit-o aşa au fost cândva, prin secolele XII-XIII, misterioşii valahi negri, descinşi din Nodul Dunării – după cum limpede le arată numele, care au întemeiat acolo propria lor principalitate şi pe care grecii îi numeau mavrovlahi, sârbo-croaţii – morovlaşi, italienii şi dispăruţii dalmaţi – morlachi, iar turcii – kara-ulagh”, precizează regizorul Tudor Chirilă.

În textele în limba latină ale diferitelor cancelarii medievale, apar sub numele nigri latini. O echipă TVR descinde pe urmele lor din chiar miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntengru, mergând în sus pe coasta Dalmaţiei până aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai vieţuiesc încă puţinii lor ultimi descendeţi. Echipa TVR află lucruri incredibile despre trecutul istoric al vlahilor negri, pe care le veţi descoperi în documentarul Maurovlahica – Recviem pentru o etnie dispărută.


Vlacherne – pe urmele valahilor din Bizanţ – joi, de la ora 18.50 şi vineri, de la 18.55

Prima parte a documentarului este disponibilă online pe TVR+.

A doua parte a documentarului este disponibilă online pe TVR+.

În anul 450 după Christos, o mare colonie de proto-români originari din Dobrogea de azi (numiţi „vlahi" de popoarele germanice invadatoare ale începutului Mileniului Marilor Migraţii) s-a stabilit lângă zidurile Constantinopolului. Erau conduşi de ducele lor legendar numit Blachernos. Aşezarea lor s-a numit încă de la bun început Vlacherne, celebrul cartier al Bizanţului, pe care împăratul Heraclius cel mare îl va încorpora Cetăţii în anul 627.

Timp de o mie de ani, colonia valahilor din Constantinopol va evolua odată cu Imperiul Bizantin şi se va prăbuşi odată cu acesta. Aici se va edifica în timp fabulosul palat imperial cu acelaşi nume. Echipa TVR porneşte în lungul şi în latul Peninsulei Balcanice într-un seducător periplu istoric prin locurile-cheie care au marcat istoria etniei vlahilor sud-dunăreni ce aveau Constantinopolul ca Axis Mundi, dar cu care, adeseori, s-au aflat în teribile conflicte.

(w882)

 

Documentarele Maurovlahica - Recviem pentru o etnie dispărută şi Vlacherne - pe urmele valahilor din Bizanţ pot fi urmărite şi la TVR HD, simulcast cu TVR 1.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1