loader
Foto

Documentarul despre inima Reginei Maria, disponibil exclusiv pe TVR+

Portalul video al TVR vă oferă joi, 31 octombrie, documentarul „Inima Reginei”, realizat în 2007 de Camelia Csiki, singurul jurnalist român care a filmat vreodată inima Reginei Maria.

 

Documentarul poate fi vizionat pe TVR +

Filmul prezintă în exclusivitate traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1940-1970, de la Balcic la Bran, apoi la București.  Inima suveranei nu a fost niciodată expusă publicului, iar în prezent se află pe un raft al Muzeului de Istorie al României.

În 1938, atunci când s-a stins la Castelul Pelişor din Sinaia, testamentul Reginei a scos la iveală dorința suveranei de a i se scoate inima din piept pentru a fi depusă la Balcic, pe malul mării, acolo unde a rămas până când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, în 1940.

La 75 de ani de la moartea Reginei, familiile regale din România, Bulgaria şi Arhiducesa Maria Magdalena, fiica Principesei Ileana, au mers la Balcic pentru a o comemora.

Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, penultimul copil al Reginei Maria, a vizitat pentru prima oara Balcicul. "Mama mea şi-a petrecut mult timp aici, a fost şi în luna de miere. Vorbea mereu despre Balcic", a spus Arhiducesa.

ASR Principesa Margareta: "Pentru mine este ca un loc... nu vreau să spun sfânt, dar spiritual, cu amintiri despre Regina Maria, şi aşa cred că pot să o cunosc mai bine. Un loc magic, special, unde ea şi-a lăsat şi sufletul, asta m-a emoţionat foarte adânc".

În prezent, Familia Regală negociază cu autorităţile pentru aşezarea  preţioasei relicve într-un loc potrivit.

(w882) 1

18:59 Teleenciclopedia

* SANDRO BOTTICELLI. ALEGORIA PRIMĂVERII (ep.3)

Artistului florentin i s-a spus Botticelli, datorită poreclei pe care o avea fratele său mai mare-Botticello, adică Butoiaș. Patronimul autentic era... Filipepi, iar numele de botez, Alessandro, prescurtat Sandro. Și-a început ucenicia devreme, sub supravegherea altui frate, giuvaergiu... Însă, pentru că îi plăcea să deseneze, a fost încredințat pictorului Fillippo Lippi, iar, de la treisprezece ani, a început să lucreze în atelierul faimosului Andrea del Verrocchio, unde se afla și tânărul Leonardo da Vinci. Acolo a realizat Sandro Botticelli primele sale picturi, visând la frumusețea ideală... Apoi, a ajuns protejatul lui... Lorenzo Magnificul. Primavera, alegoria executată de sensibilul Botticelli în tempera, pe panou de lemn, cândva între 1477-1486, ne dezvăluie subtile secrete artistice (sau... din culisele vieții politice și culturale) și va dăinui cât timp va exista orașul pe care-l celebrează-Florența, leagănul și nucleul Renașterii...

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep. 3)

Pe 2 martie 1917, în orășelul Pskov, la circa 300 de kilometri distanță de capitala Petrograd, lipsit de sprijinul Dumei și al armatei, țarul Nicolae al II-lea recunoștea victoria revoluționarilor și semna actul de abdicare, pentru „binele patriei”. L-a numit succesor pe fratele său, Marele Duce Mihail, nu pe Alexei, fiul bolnav, în vârstă de numai 13 ani. A doua zi, ducele refuza „înscăunarea”, conștient că instituția monarhică pierduse atât susținerea populară, cât și poziția de reprezentantă a Mamei Rusia.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 7)

Când atenționăm pe cineva, îi spunem (mai în glumă, mai în serios) „să nu întindă coarda”, iar emoţiile ne ating „coarda sensibilă”. Fie că vorbim despre sentimente sau cântece, „misiunea” coardelor este să vibreze-lovite delicat cu degetele, atinse cu un fragment din corn de animal, un ciocănel ori un arcuş. Dar sunetele astfel obținute sunt aproape imperceptibile. De aceea, coardele sunt „atașate” unei cutii goale care amplifică vibrația. O chitară, o mandolină sau un violoncel se identifică după forma cutiei de rezonanță.

MAMIFERE MARINE (ep. 3)

Cașaloții (Physeter macrocephalus) populează toate oceanele lumii, dar în apele antarctice, între 40 și 50 de grade latitudine sudică, se aventurează doar masculii. Câţiva carnivori înfometaţi așteaptă ca pescarii să-şi coboare paragatele lungi de kilometri, ştiind că vor putea „subtiliza” din captura de cod patagonian Dissostichus eleginoides-o delicatesă pe piața asiatică şi nu numai.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1