loader
Foto

Două documentare istorice americane, vineri la TVR 1

TVR 1 difuzează vineri, 26 august, de la orele 17.15 şi 00.50, două filme documentare pentru pasionaţii de istorie: despre civilizaţia Maya şi despre Primul Război Mondial.

 

Vineri noapte, de la ora 00.50, este programat documentarul american din 2010 „Imperiul Maya” (Secret Worlds-Maya).

Imperiul Maya, cunoscut şi sub numele metaforic de „poporul porumbului”, era concentrat în zonele joase ocupate acum de teritoriul Guatemalei. Acest imperiu a atins apogeul puterii şi influenţei în jurul secolului al VI-lea d.H.

(w882) Maya

Civilizaţia Maya a excelat în agricultură, ceramică, scriere, sistem calendaristic, astronomie şi matematici. Era însufleţit de un popor de constructori, buni tehnicieni, savanţi şi artişti, un popor care crease şi utiliza un complex sistem de scriere cu cca 800 de elemente grafice.

Civilizaţia Maya a lăsat în urmă oraşe mari, cu monumente impunătoare şi opere de artă. Dar, din motive încă dezbătute de istorici şi arheologi, marea civilizaţie Maya a decăzut.

(w882) Maya

De la ora 17:15, puteţi urmări un alt film documentar, de această dată despre Primul Război Mondial, producţie realizată în 1965 – „Tunurile din august” (The guns of August).

Regia este semnată de Nathan Kroll, regizor şi producător american care a mai realizat seriale TV şi scurtmetraje, iar povestitor este Fritz Weaver, actor în principal de seriale poliţiste.

În documentar apar, în imagini de arhivă, Arhiducele Franz Ferdinand, Winston Churchill, Georges Clemenceau, Ducele de Windsor, Împăratul Franz Josef, Împăratul Wilhelm al II-lea, Împărăteasa Augusta Victoria, Ţarul Nicolae II, Ţarina Alexandra,  alte capete încoronate şi alţi principi ai epocii.

(w882) wwi

Filmul prezintă, printre alte aspecte, rivalitatea dintre casele regale din Europa, asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo, precum şi încercările, neîncununate de succes, de a evita războiul care avea să înceapă.

(w882) wwi

Documentarul mai arată invadarea Belgiei, a Franţei şi tragedia pierderii a milioane de vieţi. Filmul reconstituie împrejurările Primului Război Mondial – de la înmormântarea regelui Eduard al VII-lea al Marii Britanii şi până la încheierea Tratatului de la Versailles.

(w882) wwi

Foto: George Clemenceau, Woodrow Wilson, David Lloyd-George la Palatul Trianon.

Documentarul are la bază cartea “Tunurile din august” scrisă de Barbara W. Tuchman, premiată în 1963 cu Premiul Pulitzer. Cartea mai este cunoscută şi cu titlul de „August 1914”. Ulterior, Barbara W. Tuchman a abordat acelaşi subiect istoric într-o serie de opt esee, publicate în 1966 sub titlul „The Proud Tower: A Portrait of the World Before the War, 1890-1914.”

9:45 Teleshopping

10:00 Agrostrategia

* Invitat Florentin Bercu-Vicepreședinte COGECA

* Rubrica Fermierii României

Ioan Jula-peste 40 de ani in pomicultură

Producator Vlad Macovei

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1