Rețeta Smarandei Vornicu.
Mi-e un frig de nu vă văd bine. Non-stop. Nocturn. Diurn. Ce să vă mai povestesc, mi-e frig. Și de-aceea gătesc numai lucruri care se mănâncă aburite, clocotite, dogorite. Cum ar fi dovleacul acesta copt de două ori și umplut până peste poate.
Ingrediente:
- 1 dovleac plăcintar;
- 2 fire de ceapă verde, curățate și tocate mărunt;
- 1/2 cutie brânză Făgăraș; 125g feta sfărâmata;
- sare, piper, paprica afumată;
- puțin ulei de floarea-soarelui;
- puțin pesmet
Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Taie dovleacul plăcintar în două, pe lung. Curăță-l de semințe și de tot felul de fibre și ațe. Asezonează-l cu sare, piper și unge-l cu puțin ulei, pe toate părțile. Pune dovleacul la copt, într-o tavă, 30 - 40 de minute, până când o linguriță intră ușor în miez. Scoate cu grijă din cuptor și lasă să se răcorească.
Când poate fi mânuit fără pericol de arsuri majore, scobește încetișor miezul dovleacului, fără să rupi ori să găurești coaja. Amestecă miezul de dovleac cu ceapa verde, brânza Făgăraș și brânza feta. Potrivește de sare și piper, adaugă și 1/2 linguriță paprica afumată. Umple cojile de dovleac cu compoziția astfel obținută, presară deasupra ceva pesmet și puțină paprica, pentru culoare, și dă din nou la cuptor 10 - 15 minute, să se rumeasca frumos. Noi l-am mâncat alături de niște ficat de vițel la grătar. De excepție!