loader
Foto

Galerie foto

Ediţie specială Credo la TVR 1 dedicată beatificării monseniorului Vladimir Ghika

Sâmbătă, 31 august, 10.30 – 13.30

 

Eveniment unic pentru România, beatificarea de către Vatican a unui preot român, romano-catolic, monseniorul Vladimir Ghika are loc sâmbătă, 31 august. Cu acest prilej, TVR 1 transmite în direct o ediţie specială a emisiunii Credo între orele 10.30 şi 13.30.

Trei cardinali şi peste 200 de episcopi vor participa la slujba trecerii în rândul Fericiţilor a Monseniorului. La eveniment va participa şi un trimis al Sfântului Părinte, Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru cauza sfinţilor.

Beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika, eveniment fără precedent în ţara noastră, este un răgaz necesar pentru a reînvăţa nevoia de modele la începutul celui de-al XXI-lea secol. Ediţia specială Credo este moderată de Titi Dincă şi realizată de Elena Dinu.

Vladimir Ghika a fost primul preot român care a obţinut aprobarea specială a Papei Pius al-11-lea pentru a sluji atât în ritul latin, cât şi în cel bizantin. Supranumit "marele vagabond apostolic" de către Suveranul Pontif, Vladimir Ghika a deschis la Bucureşti primul dispensar gratuit. Apoi a pus bazele spitalului şi sanatoriului Sf. Vicenţiu de Paul, primul spital gratuit din România şi primul serviciu de ambulanţă. A trăit ca preot care s-a dedicat îngrijirii săracilor şi bolnavilor din România şi întreaga lume şi a murit ca un martir. Biserica Catolică a hotărât să fie trecut în rândul fericiţilor.

În seara zilei de 18 noiembrie 1952, monseniorul a fost arestat şi acuzat de „spionaj în interesul Vaticanului şi al puterilor imperialiste". Este întemniţat la Jilava, unde este bătut crunt şi torturat. A murit ca un martir, pe 16 mai 1954.

Vladimir Ghika s-a născut prinţ, fiind nepotul lui Grigore Alexandru Ghica, principe al Moldovei, iar tatăl său a fost diplomat şi ministru de externe şi al apărării al României în perioada interbelică.

4:10 Oamenii şi legea (R)

*Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1