loader
Foto

Galerie foto

Ediţie specială Ora Regelui: Prinţul Harry şi Meghan Markle, o nuntă ca-n poveşti

Prințul Harry al Marii Britanii și actrița Meghan Markle se vor căsători sâmbătă, 19 mai, la Capela Saint George de la Palatul Windsor, construită în secolul al XV-lea. Ceremonia va fi oficiată de Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane.

 

ORA REGELUI

TVR 1 – sâmbătă, 19 mai 2018, ora 13.55

TVR International – sâmbătă, 19 mai 2018, ora 13.55

TVR Moldova – sâmbătă, 19 mai 2018, ora 13.55

Moderator: Camelia Csiki

Invitaţi: Excelența Sa domnul Paul Brummel, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în România, Sandra Gătejeanu – Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale a României, istoricul Valentin Mandache, reverendul Paul Goodridge și designerul Alexandru Ciucu.

(w882)

În Capela Saint George din reşedinţa regală de aproape 1.000 de ani, au fost botezați și s-au căsătorit mulți membri ai Familiei regale.

Mireasa va sosi cu maşina până în faţa capelei, unde o vor aştepta mii de oameni. Pe domeniul Windsor vor fi 1.200 de invitați, dar în capelă au fost aranjate 600 de scaune.

Meghan va urca treptele capelei, va pași prin intrarea vestică, va parcurge culoarul spre altar, trecînd pe lîngă invitați, pe lîngă Familia regală și părinții săi și se va opri lîngă Harry. Când va păşi în strană, va avea deasupra capului steagurile actualilor Cavaleri ai Ordinului Jartierei, inclusiv al prinţului William. Ea va trece peste cripta lui Henric al VIII-lea, regele care a finalizat construcţia capelei cu cinci secole în urmă.

După ceremonia religioasă, mirii vor pleca într-o procesiune, vor traversa Londra într-o caleașcă trasă de cai, escortată de un regiment de cavalerie al Casei regale, apoi vor reveni la Windsor pentru recepţie. Din caleașca descoperită, proaspeții însurăței vor putea fi văzuţi și vor saluta mulţimea adunată pe străzi.

Dintre cele cinci tipuri de vehicule trase de cai, aflate în Grajdurile regale,  Prinţul Harry și Meghan s-au oprit la un landou Ascot, din 1880. Mirii au ales nu doar landoul, ci  și o variantă de rezervă, în cazul în care va ploua, o caleaşcă denumita Scoţia, cu plafon din sticlă.

(w882)

De curînd, Harry şi Meghan au transmis că “aşteaptă cu nerăbdare această scurtă călătorie, care, speră ei, le va permite să-şi exprime recunoştinţa faţă de toţi cei care vor ieşi pe străzi pentru a profita de atmosfera acestei zile speciale”, așa cum menţionează un comunicat de la Palatul Kensington, reşedinţa oficială a mirilor.

Despre nunta regală care captează atenția planetei, sîmbătă, în ”Ora Regelui” realizată de Camelia Csiki și transmisă pe TVR 1 exact la ora începerii ceremoniei din Londra. Corespondenți speciali ai Stirilor, cu relatări de pe traseu, sunt Laura Fronoiu și Romeo Stancu.

O ediție specială a emisiunii ”Ora Regelui” în care sunt invitați: Sandra Gătejeanu – Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale a României, istoricul Valentin Mandache și reverendul Paul Goodridge.

După ceremonia religioasă, cînd mirii vor ieși din Capela Saint George, Camelia Csiki îi va avea ca invitați pe Excelența Sa domnul Paul Brummel, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii în România și designerul Alexandru Ciucu.

Excelența Sa domnul Paul Brummel este prezent la majoritatea evenimentelor regale de la Palatul Elisabeta datorită relației de strânsă prietenie, dar și de rudenie care există între cele două case regale, britanică și română. Este cunoscută și colaborarea în programe precum Duke of Edinburgh sau Invictus.

(w882)

Istoricul Valentin Mandache a cercetat arhivele britanice, a participat la multe serbări prilejuite de evenimente regale londoneze și i-a fost ghid Alteței Sale Regale Principelui de Wales in România.

Reverendul Paul Goodridge reprezintă Biserica Anglicană în România. Istoria  ei este legata și de Casa Regală a României.  Regina Maria, nepoată a Reginei Victoria a Angliei, deși ortodoxă în urma căsătoriei cu Principele Ferdinand, participa la slujbele anglicane încă de cînd biserica nu se construise și a sprijinit ridicarea lăcașului de cult, care s-a terminat în 1914.

Sandra Gătejeanu – Gheorghe, autoare a unor volume despre bunele maniere și despre protocolul regal, a însoțit Familia Regală română în cele mai multe dintre vizitele pe care le-a făcut la Curțile regale. A fost la Londra, în anul 2011, pentru nunta Prințului William cu Kate Middleton.

Despre protocol, dar și despre ținute vom afla de la designerul Alexandru Ciucu, cel care a bănuit de la începutul discuțiilor că Prințul Harry va purta la marea parte a ceremoniilor uniforma militară și apoi o redingotă. S-ar putea spune că și Alexandru Ciucu a însoțit Familia Regală română la Londra în 2011 pentru că Regele Mihai a purtat vestimentația creată de el. În același an, a creat și costumul mirelui de la fastuoasa nuntă dintre Alteța Sa Serenă Albert al II-lea de Monaco și Charlene Wittstock.

Pe lângă costumele făcute pentru Regele Mihai sau Principele Albert de Monaco, designerul român a conceput costume, fracuri de zi şi de seară pentru Principele Radu și Regele Simeon al II-lea al Bulgariei.

Redactor Cristina Ionescu  /   Producători: George Tudor și Lidia Voicu

Moderator și realizator: Camelia Csiki

Programele pot fi urmărite online pe TVR+.

5:45 Fiica regelui (R)

(THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014) Episodul 52

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

Dramă istorică. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1