
În România, peste 2.800 de cazuri de copii şi adulţi dispăruţi au fost sesizate în prima parte a anului 2019, dupa cum precizează Poliţia Română. Chiar dacă numarul este atât de mare, pe site-ul Poliţiei la secţiunea persoane dispărute nu apar decât 17 astfel de cazuri. De ce? Pentru că doar 17 familii şi-au dat acordul pentru mediatizarea dispariţiei copiilor sau rudelor lor.
Emisiunea "Dispăruţi fără urmă" revine la TVR 1 după cinci ani, într-o nouă formulă de realizare şi cu un nou amfitrion. Rafael Udrişte, jurnalist cu o experienţă de 25 de ani la Televiziunea Română, aduce în atenţia publicului cazuri de persoane dispărute, copii şi adulţi, neelucidate încă. Emisiunea, într-un format de documentar cine verite, încearcă să readucă la viaţă poveştile unor oameni de negăsit.
Rafael Udrişte este cel care scormoneşte prin arhive, stă de vorbă cu familiile personajelor noastre, dar şi cu autorităţile, încercând să îi menţină vii pe aceşti oameni în memoria apropiaţilor. Dincolo de dramatismul destinelor individuale, emisiunea îşi propune să analizeze în profunzime şi să semnaleze disfuncţiile unei societăţi din ce în ce mai închise şi surde la problemele membrilor ei. De ce ne fug copiii de acasă? De ce îi acceptă cu uşurinţă pe străini în preajma lor? De ce ne ascundem? De ce căutăm fericirea departe de familiile noastre? De ce părinţii îşi abandonează copiii sperând că astfel le vor oferi o viaţă fericită? Iată doar câteva dintre întrebările la care se va căuta răspuns în noua serie difuzată joi, de la ora 22.20, la TVR 1.