Referendum
Referendum
Mihai Rădulescu s-a nascut pe 20 octombrie 1966, în Bucureşti. Este jurnalist senior la Departamentul de Ştiri al canalului TVR 1, unde lucreaza din 1996. A fost multi ani reporter de teren, avand la activ sute de reportaje si transmisii directe de la marile evenimente politice interne si internationale, apoi realizator de emisiuni, prezentator de jurnal, moderator de talk-show.
Un program de dezbatere pe teme de actualitate, construit sub forma unei competiţii între două tabere.

„Referendum” dă ocazia telespectatorilor să participe activ la emisiune acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării.

Fiecare dintre cele două echipe, pledând pro, respectiv contra subiectului propus de moderator, are în componenţa sa câte trei membri: o autoritate (autorităţi publice, instituţii de utilitate publică, organisme de stat), un specialist (jurist, medic, profesor, om de ştiinţă, om de afaceri, reprezentant ONG) şi un analist (jurnalist, influencer, om de PR).

Teme precum vaccinarea, educaţia sexuală în şcoli, căsătoriile homosexuale, religia în şcoli, taxa pe lux vor fi întoarse pe toate părţile de fiecare dintre cei trei membri ai ambelor tabere, astfel încât publicul să îşi formeze o opinie cât mai bine documentată. Pledoariile sunt susţinute cu imagini video, materiale filmate sau transmisiuni live.

referendum
Arhiva articole
Măsurile anti-Covid revin pe masa dezbaterilor. Luni, în „Referendum”, la TVR1
luni, 01 august 2022
E nevoie de restricţii anti-Covid acum, pentru a evita măsuri mai dure la toamnă - aşa cum recomandă OMS? Mihai Rădulescu și-a întrebat publicul şi invitaţii pe 1 august, de la 21.00, în ultima ediţie a sezonului. | VIDEO
„Sunteţi de acord cu legalizarea canabisului în scop medical?” | VIDEO
luni, 25 iulie 2022
O temă care a încins spiritele pe 25 iulie, la „Referendum”! Realizatorul Mihai Rădulescu ne-a invitat să ascultăm argumente pro şi contra legalizării canabisului în România, exprimate de invitaţii săi. În direct la TVR 1 şi TVR INFO, de la ora 21.00.
„Merită să mergi la mare pe litoralul românesc?” Luni, la „Referendum”, pe TVR 1
luni, 18 iulie 2022
Este subiectul momentului, despre care moderatorul şi realizatorul Mihai Rădulescu a discutat, în direct la TVR 1 şi TVR INFO, cu reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi cu antreprenori, jurnalişti, bloggeri de turism. Luni, 18 iulie, de la 21.00. | VIDEO
Dreptul la avort, dezbătut în „Referendum”, la TVR1 | VIDEO
luni, 11 iulie 2022
Una dintre cele mai sensibile controverse ale momentului a fost pusă în discuţie şi de Mihai Rădulescu, alături de invitaţi cu opinii diferite, din medii diferite, luni, 11 iulie, de la 21.00, în direct la TVR 1 şi TVR INFO.
Ce efect va avea compensarea de 50 de bani la litrul de carburant? | VIDEO
luni, 27 iunie 2022
La „Referendum”, Mihai Rădulescu și-a provocat invitaţii şi publicul să-şi spună opiniile vizavi de scumpirea tot mai îngrijorătoare a carburanţilor. Răspunsuri de la politicieni şi experţi în fiscalitate am primit pe 27 iunie, la TVR1 şi TVR INFO.
Ar fi bine ca tinerii români să poată vota de la vârsta de 16 ani?
luni, 06 iunie 2022
Luni, la „Referendum”, Mihai Rădulescu ne-a invitat la o dezbatere legată de proiectul de lege ce vizează scăderea vârstei de vot. Tot pe 6 iunie, de la 21.00, s-au analizat în platoul TVR 1 noile legi ale securităţii naţionale. | VIDEO
Ar trebui interzis profesorilor să dea meditaţii propriilor elevi? |VIDEO
luni, 30 mai 2022
Este întrebarea pe care Mihai Rădulescu a lansat-o la „Referendum” pe 30 mai, în direct la TVR 1. Am aflat și rezultatele campaniei de strângere de fonduri iniţiată de Crucea Roşie în parteneriat cu TVR, sub genericul „Umanitatea nu are graniţe”.
„Referendum” la TVR 1: Vreţi ca România să mai participe la Eurovision? | VIDEO
luni, 23 mai 2022
E unul dintre cele mai discutate subiecte ale momentului. Răspunsuri la întrebare ați aflat luni, 23 mai, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.
Sentinţele date în dosarul Colectiv, analizate în „Referendum”, la TVR 1
luni, 16 mai 2022
Consideraţi corecte pedepsele date de instanţă în dosarul Colectiv? A fost întrebarea lansată de Mihai Rădulescu pentru ediţia de luni, 16 mai, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.
Despre urgentarea aderării Republicii Moldova la UE, luni, la „Referendum”
luni, 09 mai 2022
Mihai Rădulescu ne-a aşteptat la o nouă discuţie deschisă, pe un subiect delicat, având în vedere situaţia geopolitică actuală. Luni, 9 mai, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.
„Referendum” la TVR 1: două echipe, o singură iubire: Steaua | VIDEO
luni, 02 mai 2022
Are dreptul FCSB să joace pe stadionul din Ghencea? Despre conflictul dintre cele două formaţii s-a discutat luni, 2 mai, de la ora 21.00, la TVR 1.
Există discriminare rasială în abordarea problemei refugiaţilor?| VIDEO
luni, 18 aprilie 2022
O dezbatere despre cum sunt priviţi migranţii şi refugiaţii la noi şi în restul Europei ne-a propus Mihai Rădulescu la „Referendum”, pe TVR 1. Luni, 18 aprilie, de la ora 21.00.
„Referendum” despre mizele şi surprizele recensământului, la TVR 1
duminică, 10 aprilie 2022
„Consideraţi utilă recenzarea populaţiei şi a locuinţelor?" – a fost întrebarea pe care Mihai Rădulescu o adresează telespectatorilor TVR 1 luni seară, pe 11 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Embargo energetic pentru Rusia – DA sau NU? | VIDEO
luni, 04 aprilie 2022
La „Referendum”, Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au lansat o nouă provocare. Ce alternative energetice sunt pentru europeni şi care vor fi costurile? Am aflat răspunsurile luni, 4 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.
4.134.000 euro, suma donată în cadrul campaniei TVR - Crucea Roşie Română
marţi, 29 martie 2022
În direct la TVR 1, într-o ediţie specială „Referendum” prezentată de Iuliana Tudor şi Mihai Rădulescu, peste 40 de companii au oferit materiale umanitare şi bani pentru a ajuta persoanele afectate de războiul din Ucraina. | VIDEO
Eveniment umanitar TVR – Crucea Roşie Română, ediţie specială „Referendum”
joi, 24 martie 2022
Iuliana Tudor şi Mihai Rădulescu sunt gazdele unui eveniment special cu strângere de fonduri pentru ajutorarea persoanelor afectate de războiul din Ucraina. Susţinem campania Crucii Roşii Române „Umanitatea nu are graniţe”, pe 28 martie, la TVR 1.
Se mai mobilizează tânăra generaţie pentru cauze de interes civic, general?
miercuri, 23 martie 2022
Pornind de la elanul de implicare civică ce anima tineretul la începutul anilor '90, Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au încearcat să afle răspunsul la această întrebare luni, 21 martie, de la ora 21.00, la TVR 1. | VIDEO
Intervenţia statului în lupta cu fake news din online – ajutor sau cenzură?
luni, 14 martie 2022
Consideraţi că statul trebuie să se implice în acţiuni de identificare a ştirilor false şi combatere a propagandei ruse? Mihai Rădulescu ne-a invitat la „Referendum” luni, 14 martie, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.
Ar trebui boicotaţi artiştii ruşi care justifică războiul şi-l sprijină pe V. Putin?
luni, 07 martie 2022
Scriitorul Mircea Cărtărescu, istoricul Adrian Cioroianu, criticul de teatru şi film Iulia Popovici, muzicianul Răzvan Popovici şi analistul politic George Gima au fost invitaţii lui Mihai Rădulescu la „Referendum”, pe TVR 1.| VIDEO
Feţele războiului – analizate într-o ediţie specială „Referendum”, la TVR 1
luni, 28 februarie 2022
Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au discutat despre cauzele, implicaţiile şi efectele războiului din Ucraina, în direct, luni, 28 februarie, de la ora 21.00, la TVR 1. | VIDEO
E necesară o armată proprie a UE? Se supune la vot în „Referendum” | VIDEO
luni, 21 februarie 2022
Dacă este suficientă apărarea asigurată de NATO sau se justifică dublarea acesteia, printr-o armată proprie a Uniunii Europene, se votează luni seară, la „Referndum”. Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au fost în direct pe 21 februarie, ora 21.00, la TVR 1.
Indisciplinaţii la volan, sancţionaţi şi în baza filmărilor participanţilor la trafic?
luni, 14 februarie 2022
La „Referendum” s-a discutat despre noile reguli care sancţionează condusul agresiv. Luni, 14 februarie, de la ora 21.00. pe TVR 1. | VIDEO
Pensiile speciale ale aleşilor locali, în dezbatere la „Referendum”
luni, 07 februarie 2022
Se justifică sau nu pensiile speciale din primării şi consilii judeţene? Mihai Rădulescu şi invitaţii săi au tranșat acest subiect luni, 7 februarie, de la ora 21.00, la TVR1. | VIDEO
Este Rusia o ameninţare majoră de securitate pentru România?
luni, 31 ianuarie 2022
Despre ce ar reprezenta pentru ţara noastră o invazie a Rusiei în Ucraina au discutat Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”. Emisiunea s-a difuzat luni, 31 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Mai e nevoie de presă tipărită în România? Răspunsuri – la „Referendum”
luni, 24 ianuarie 2022
Despre riscul dispariţiei ziarelor şi revistelor pe hârtie au discutat Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”. Jurnaliştii au avut cuvântul luni, 24 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.| VIDEO  
Despre eliminarea pedepselor cu suspendare pentru pedofili, la „Referendum”
luni, 17 ianuarie 2022
Ar trebui ca legea să încadreze la viol orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani (14 ani)? Ați aflat câteva răspunsuri pe 17 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1, în „Referendum”, cu Mihai Rădulescu.
Serviciul militar obligatoriu, dezbătut la „Referendum” | VIDEO
luni, 10 ianuarie 2022
Ministerul român al Apărării recurge la o campanie splimentară de recrutare a rezerviştilor voluntari. Mulţi experţi militari pledează pentru armata obligatorie. Cu acest subiect ne-a aşteptat Mihai Rădulescu la TVR 1 pe 10 ianuarie, de la 21.00.
Săptămâna de lucru de 4 zile - DA sau NU?
luni, 13 decembrie 2021
La „Referendum”, luni seară, despre o idee care câştigă tot mai mult teren în lume: săptămâna de lucru de 4 zile - DA sau NU? A fost punctul de plecare al unei dezbateri despre schimbările intervenite pe piaţa muncii, în urma pandemiei. La TVR 1, ora 21.
„Susţineţi ideea creării Statelor Unite ale Europei?” – azi, la „Referendum”
luni, 06 decembrie 2021
Pe bătrânul continent, se discută tot mai mult despre unificarea politică a Europei într-un stat federal, după modelul SUA. Întrebarea lansată de Mihai Rădulescu ne este adresată tuturor. Am văzut o nouă ediţie „Referendum” la TVR 1 luni, 6.12, de la 21.00.
 „Referendum” TVR - ediţie specială de Ziua Naţională
luni, 29 noiembrie 2021
Este România ţara în care ne putem realiza visurile? Mihai Rădulescu ne-a invitat să ne spunem părerile pe 29 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Va funcţiona alianţa la guvernare dintre PNL şi PSD cu premier prin rotaţie?
luni, 22 noiembrie 2021
Lideri politici şi analişti dezbat în direct noua formulă de guvern, luni seară, la „Referendum”. Mihai Rădulescu ne invită la vot pe 22 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Negocieri în direct pentru salariile românilor, luni seară, la „Referendum”
luni, 15 noiembrie 2021
Renunţarea la cota unică de impozitare a venitului şi introducerea cotei progresive reprezintă tema dezbătută de Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”, în direct la TVR 1, luni, 15 noiembrie, de la ora 21.00.
Luni seară, la „Referendum”, despre cea mai nouă controversă din spaţiul public
luni, 08 noiembrie 2021
Are nevoie România de noi centrale nucleare? Ne aduc ele energie mai ieftină sau vor fi românii parte a unui experiment cu final necunoscut? Tema a fost dezbătută de Mihai Rădulescu la „Referendum”, în direct la TVR 1, pe 8 noiembrie, ora 21.00.
Alegeri anticipate, în dezbatere la „Referendum”
luni, 01 noiembrie 2021
Mihai Rădulescu a propus un alt subiect controversat în cea de-a patra ediţie a emisiunii pe care o realizează. „Referendum” s-a văzut în direct la TVR 1, luni, 1 noiembrie, de la ora 21.00.
Sancţiuni penale pentru dezinformări medicale–da sau nu? Votaţi la „Referendum”
vineri, 22 octombrie 2021
Mihai Rădulescu a propus un alt subiect controversat în cea de-a treia ediţie a emisiunii pe care a realizat-o. „Referendum” s-a văzut în direct la TVR 1, luni, 25 octombrie, de la ora 21.00. | VIDEO
Şcoala în pandemie, în dezbatere la „Referendum”. Fizic sau online?
luni, 18 octombrie 2021
După ce a stârnit numeroase reacţii cu prima ediţie a emisiunii de la TVR 1, Mihai Rădulescu a invitat telespectatorii la vot pe un subiect la fel de arzător. „Referendum” s-a văzut în direct la TVR 1, luni, 18 octombrie, de la ora 21.00. | VIDEO
Lansare cu succes pentru „Referendum” | VIDEO
miercuri, 13 octombrie 2021
Emisiunea realizată şi moderată de Mihai Rădulescu la TVR 1 a stârnit numeroase reacţii, telespectatorii participând activ, prin răspunsul la întrebarea adresată la începutul dezbaterii.
TVR 1 propune „Referendum” | VIDEO
joi, 07 octombrie 2021
În fiecare seară de luni, din 11 octombrie, Mihai Rădulescu arbitrează o confruntare a ideilor, o dezbatere cu toate argumentele pe masă, la care publicul este cel care are ultimul cuvânt.
 • 23:30
  Drumul spre Qatar
  (Road to the World Cup) Episodul 2 Producator Dan Vasile
 • 00:00
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Realizator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 00:55

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:00
  Toamna bobocilor
  ( România, 1975) Regia Mircea Moldovan Cu: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Dumitru Furdui, Maria Ploae Comedie. Redactor Gabriela Onea
 • 02:45
  Ai luat plasă!
  (TRICKED UK, 2013-2015, Regatul Unit) Episod 4 (sezon 2) Redactor Cristina Crăciun
 • 03:30
  Pro patria
 • 03:55
  Sport
 • 04:10
  Telejurnal
 • 05:00
  Universul credinţei
  * Bucuria credinţei Producător Victor Dochia
 • 05:25
  Guşti! Şi apoi mănânci
 • 05:55
  Yanxi, palatul suspinelor
  Yanxi, palatul suspinelor (THE STORY OF YANXI PALACE-China, 2018) Episodul 65 Cu: Wu Jinyan, Charmaine Sheh, Qin Lan, Nie Yuan * Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal*Ştiri*Sport Prezintă Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Raluca Neagu Transmisiune directă
 • 09:45
  Teleshopping
 • 10:00
  Agrostrategia
  * Invitat studio : Daniel Buda-europarlamentar Rubrica Fermierii României : Fermă de vaci cu cea mai nouă tehnologie-Gavrilă Tuchiluș, Matca-Galați
 • 11:00
  Teleenciclopedia
  Producător Oana Haşegan Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Tribuna partidelor parlamentare
  Producator Ion Stavre
 • 13:00
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Realizator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 13:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 14:00
  Telejurnal
  * Ştiri* Sport* Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu/Alina Pagu Mihai ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  *Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:00
  Maghiara de pe unu
  (I) Cronica săptămânală. Moderator Mosoni Emőke Reportaj -dinastia Sütő de la Vârghiş Redactor T. Bíró Hajnal (REDIFUZARE) In memoriam Rák József- film portret din 1998 Redactor: Bartha Ágnes (REDIFUZARE) Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonator Kacsó Edith Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă + înregistrare
 • 15:55
  Maghiara de pe unu
  (II) Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă+înregistrare -
 • 16:55
  Mic portret de mari românce
  (redifuzare)Producator Cornel Mihalache
 • 17:00
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit * Mic dictionar de termeni medicali-Biopsia Invitat dr. Horatiu Muresan-medic primar anatomopatologie-despre biopsii, de ce nu trebuie sa ne sperie biopsia, de ce este esentiala pt un diagnostic si tratament corect, riscuri, complicatii *DE CE? * De ce tuşim? * Care este cea mai buna varianta de pachetel pentru copil la scoala, cum reuseste sa se mentina in forma cu un program incarcat-Eda Marcus-prezentator TVR * IN CAUTAREA STARII DE BINE* Starea de bine Producător Florența Dăscălescu inregistrare
 • 17:50

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 17:55
  Yanxi, palatul suspinelor
  Yanxi, palatul suspinelor (THE STORY OF YANXI PALACE-China, 2018) Episodul Cu: Wu Jinyan, Charmaine Sheh, Qin Lan, Nie Yuan * Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 18:55
  Dincolo de alb şi negru
  *Moderator Marius Constantinescu Invitat Radu Paraschivescu Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu Inregistrat
 • 19:40
  Sport
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:51
  Meteo
 • 21:00
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Producător Diana Pascal
 • 22:00
  Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţara-Manifest
  de Ruxandra Cesereanu Un spectacol de Cornel Mihalache * Documentar. La 30 de ani de la Revolutie, regizorul Cornel Mihalache propune un ”one woman show”-documentar, productie proprie , un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza ”Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem „Rapsodia Română de-acum”, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, <<rapsodia extremă și fatală>>. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească <<pe cei adormiți>>.” Actrita Mara Opris gaseste profunzimea si resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache si cu sprijinul echipei TVR, sa ofere publicului nostru oportunitatea de a deveni martor , timp de o ora, la un spectacol de teatru-manifest, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi. Organizator productie Marius Flonta Montare décor: Florin Tudorache, Viorel Gheorghe Lumini: Bogdan Penciu, Aurel Ghinea Teleficare: George Oancea, Sorin Nedelcu Sunet:Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu Asistenti imagine: Valentin Ciolan, Grigorut Stoica, Alexandru Bengescu Recuzita Marian Cerchez Costumiera Elena Cerchez Machiaj Roxana Pletea Scenografia Raluca Chelaru Cameramani Andrei Tones, Mihai Covrig Director de imagine Dan Constantinescu jr. Regizor CORNEL MIHALACHE Producator Diana Dumitru Producator coordonator Demeter Andras Istvan *** Documentar distins cu 3 premii la International Police Award Arts Festival 2022 (Italia)
 • 23:00
  Nocturne
  *Moderator şi realizator Marina Constantinescu Invitat Valentin Albesteanu, muzician. Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 00:00
  Dincolo de alb şi negru
  Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu
 • 00:55

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:00
  Atelier de sănătate
  Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu
 • 01:55
  Meteo
 • 02:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 02:50
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 03:45
  Sport
 • 04:00
  Telejurnal
 • 05:00
  Agrostrategia
 • 05:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă