loader
Foto

Exclusiv în România ajunge pe plaiurile Cnezatului Voievodului Bogdan

Duminică, 20 octombrie, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR HD, Cristina Șoloc aduce pe micul ecran povești exclusive  și captivante din localitățile care au făcut parte din Cnezatul Voievodului Bogdan, într-o nouă ediție Exclusiv în România.

 

Exclusiv în România

Mai întâi poposim în localitatea Săliștea de Sus, Maramureș, la un complex turistic cum nu mai există în România, dezvoltat pe două dealuri, cu zeci de case tradiționale noi și vechi și cu o uimitoare grădina zoologică ce însumează peste 20 de specii de păsări și animale autohtone și exotice. Locul a fost dezvoltat de doi oameni simpli, socru și ginere, Ioan Iuga Seky și Ioan Rad care, lucrând alături de soțiile lor de dimineață până seară, au reușit în câțiva ani să transforme proprietatea într-un mic paradis și să recreeze atmosfera satului maramureșean de acum 100 de ani, cu tot confortului prezentului. Pe hectare întregi, socrul și ginerele, fără studii superioare sau școli de marketing, fac agroturism la cel mai înalt nivel. Dăm și o tură de off-road pe dealurile săliștene.

(w882) Pensiunea

(w882) Pensiunea

Apoi, în exclusivitate, mergem acasă la "gemenele folclorului maramureșean", Suzana și Daciana Vlad, tot în Săliștea de Sus, unde descoperim o colecție impresionantă de cămeși autentice și aflăm povestea tulburătoare de viață a mamei lor, o femeie simplă, care, deși a rămas văduva când cei trei copii erau la liceu, a reușit, prin muncă și credință, să-i susțină pe toți la școli superioare și să împlinească dorința soțului ei - ca gemenele lor să ajungă cunoscute în muzică populară.

De la Săliștea de Sus, urcăm puțin spre Pietrosu, până în comuna Moisei, unde o întâlnim pe  cea mai bună elevă din țară la limba română. Carina Hojda a câștigat, doi ani la rând, locul 1 la Olimpiada Națională de Limba Română, a scris deja o carte la numai 13 ani -"Ana și talismanul secretelor"-  și lucrează la cel de-al doilea roman. Geniala Carina Hojda ne povestește, printre altele, și despre un episod dureros din istoria poporului român, în amintirea căruia a fost înălțat falnicul Monument al eroilor de la Moisei.

(w882) Carina Hoj

La final, ajungem în comuna Călinesti, unde îl cunoaștem pe Dan Iurca, urmașul unei familii  cu blazon nobiliar, de la 1300 - familia Iurca de Călinești. Proprietar al primei pensiuni rustice din Sighetu Marmației și expert în mâncare tradițională, Dan Iurca ne învață cum se prepară ciorba de ciolan, cu păstăi uscate pe ață și ne servește că desert un Fecioresc energizant, dansat de ansamblul pensiunii lui, pe care-l susține de 14 ani - Ansamblul Casa Iurca de Călinești, coordonat cu succes tot de atâția ani, de Ciprian Pohajdak.

(w882) Ansamblul

(w882) Seky - Mar

(w882) Exclusiv i

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

 

#tvr1