loader
Foto

Galerie foto

Fagus Taurica şi Pur Sângele Arab, în episodul doi Descălecaţi în Carpaţi

Emisiunea dedicată naturii şi în special Munţilor Carpaţi a ajuns la episodul al doilea. Duminică, 24 ianuarie, la ora 15.30, Răzvan Petrişor v-a întâmpinat „într-un colţ de rai cu natură şi cai”, la TVR 1 şi TVR HD

 

Descălecaţi în Carpaţi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fagus Taurica şi Pur Sângele Arab sunt creaţii ale magmei şi Vântului de Sud. Aflăm mai multe despre ele la a doua ediţie Descălecaţi în Carpaţi de duminică, 24 ianuarie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR HD. Şi tot atunci, realizatorul Răzvan Petrişor ne vorbeşte despre facerea unei păduri, cu intenţia de a o respecta mai mult.

Împărăţia magilor este în Valea Fagilor din Parcul Naţional Măcin. Unici în lume, arborii cât zgârie norul au ajuns aici acum 500 de milioane de ani. Cu placa... oceanică. Instiutute din întreaga lume studiază felul cum e posibil ca un arbore - Fagus Taurica, al cărui habitat natural se află de la 600 m altitudine în sus - să crească şi să fructifice, să se înmulţească la doar 150 m altitudine, în Dobrogea de Nord. Faptul că această specie de fag mai creşte doar în Peninsula Crimeea a stat la baza celei mai plauzibile ipoteze ştiinţifice despre deplasarea plăcilor oceanice acum jumătate de mileniu, fapt care a translatat Fagus Taurica pe teritoriul de astăzi al Parcului Naţional Munţii Măcin. Unde s-a aclimatizat „straniu de perfect”.

(w882)

Mangalia, o herghelie pentru un cal-vijelie! Pur Sângele Arab trăieşte aici regeşte în praf de scoici, scăldat în mare. Şi se antrenează ca pe vremea lui Napoleon. În marşuri lungi. În fiecare dimneaţă, în sezoanele neturistice, armăsarii sunt alergaţi pe malul mării, în timp ce iepele-mamă îşi cresc mânjii pe păşuni generoase. Până când şi ei vor mânca… jar! Privindu-i în galop sau la trap, ori în competiţia de anduranţă, te convingi că spusele din Coran ale lui Mohamed descriu purul adevăr despre pur sângele arab: „Dumnezeu a luat în palmă Vântul de Sud şi a creat calul arab”.

Campania „Trunchi şi suflet“ va face telespectatorii şi mai cunoscători într-ale facerii unei păduri, cu finalitatea în a o respecta mai mult. Şi da, este vorba despre facerea pădurii! Pentru că o pădure se regenerează din propria sămânţă. Însă fără ajutorul silvicultorului, puii de arbori nu vor ajunge codru. Iar fără codru, n-avem nici oxigen, nici lemn în sobă, nici creioane.

 

 

13:00 Cu ai mei!

* Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1