loader
Foto

Familia Regală, în vizită la baza de cercetare de la Măgurele

La „Ora Regelui” am văzut cum a decurs vizita la Măgurele, am aflat povestea prinţesei Marina Sturza, am vorbit despre naşterea celui de-al treilea copil al ducilor de Cambridge, dar şi cum a decurs plantarea de arbori pe domeniul regal de la Sinaia alături de Principesa Maria, sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 1, TVRi, TVR MOLDOVA şi online pe TVR+.

 

Cel mai puternic laser din lume, cel de la Măgurele, este aproape gata, iar cercetătorii au început să facă primele teste.

Familia Regală a fost să vadă cum arată uriaşul proiect de cercetare în fizica nucleară care a adunat atât specialiști români cât și cercetători din întreaga lume. Investiţia estimată la 300 de milioane de euro, finanţată din fonduri europene, va fi operaţională în anul 2019 şi este cel mai mare proiect știinţific în care este implicată România.

(w882) Ora Regelu

(w882) Ora Regelu

foto credit: Daniel Angelescu

Tot din această ediţie aflaţi cum au decurs vizita Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei,  în Iordania.

(w882) Ora Regelu

foto credit: familiaregala.ro

Majestatea Sa a condus o amplă delegaţie economică la Amman. A fost prima vizită externă de când are calitatea de șef al Casei Regale a României. S-a întâlnit cu Regele Abdullah al II-lea şi a deschis Forumul România-Iordania, cea mai importantă întâlnire pe teme economice între oficialii celor două țări, din ultimii ani.

Principesa Maria s-a alăturat studenţilor şi profesorilor de la Agronomie din București şi de la Silvicultură din Brașov, care timp de o săptămînă au îngrijit vegetaţia de pe domeniul regal.

(w882) Ora Regelu

26 de noi specii de arbori şi arbuşti, autohtoni şi exotici, au fost plantaţi pe Domeniul Regal Sinaia.

(w882) Ora Regelu

foto credit: Daniel Angelescu

Prinţesa Marina Sturza, descendentă a două familii boiereşti, şi-a lăsat prin testament o parte din avere copiilor şi bolnavilor din România. Sunt obiecte de valoare şi de suflet, care au fost licitate în Capitală. S-au strâns deja 65 de mii de euro, iar 10 loturi, rămase nevândute, se mai pot cumpara timp de o lună, de la casa de licitaţie prin cerere directă.

(w882) mariana st

Despre impresionanta poveste a prinţesei generozităţii aflaţi de la „Ora Regelui”.

În această ediţie aflaţi ultimele noutăţi ale Casei Regale a Marii Britanii.

În 23 aprilie, la Londra, a venit pe lume cel de-al treilea copil al Ducelui și Ducesei de Cambridge. Nașterea bebelușului regal a adus bucurie și în România. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au trimis o scrisoare de felicitare proaspeților părinți.

(w882) Ora Regelu

foto credit: ©KirstyWigglesworth AP

Nu e deloc uşor să organizezi o nuntă princiară, mai ales când bunica mirelui este Regina Marii Britanii. Mai sunt 3 săptămîni până la nuntă şi încă atâtea de făcut. Lista cu invitaţi este foarte lungă şi nu s-au deconspirat  invitaţii miresei. Vă aducem cele mai recente vești despre nunta anului din Londra și aflăm cum văd furnizorii regali din România ceea ce se întâmplă în Marea Britanie.

Ediţia Ora Regelui de sâmbătă, 28 aprilie, aduce şi un subiect în exclusivitate: comuniștii plănuiau să îl aresteze pe Regele Mihai înainte de 30 Decembrie 1947. Cercetatorul Dumitru Lăcătușu, de la Centrul de Consultanță Istorică, a descoperit în arhive că unul dintre torționarii care a implementat Experimentul Pitești trebuia să conducă operațiunea de arestare a Majestății Sale.

***

Despre Ora Regelui:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, Ora Regelui oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

***

Producător Lidia Voicu

Realizator Camelia Csiki

Program de difuzare:

TVR 1 - sâmbătă, 28 aprilie, ora 15.00

TVR Internaţional – sâmbătă, 28 aprilie, ora 15.00

TVR MOLDOVA - sâmbătă, 28 aprilie, ora 15.00 (29 aprilie, ora 1.00)

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1