loader
Foto

Galerie foto

Festivalul de Folclor „Ioan Macrea”, în direct la TVR 1, TVR 3, TVRi şi pe TVR+

În perioada 21-23 noiembrie 2014, la Sibiu se desfăşoară cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Ioan Macrea”. Evenimentul este transmis în direct de TVR 1, TVR 3, TVR Internaţional şi pe portalul TVR+.

 

Iuliana Tudor

„Sibiu - Capitala Folclorului Românesc” este motto-ul sub care se desfășoară, în perioada 21-23 noiembrie 2014, cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Naţional de Folclor Ioan Macrea.

Evenimentul reuneşte cele mai sonore nume de pe scena muzicii și a dansului popular românesc, de la interpreți de renume, la ansambluri folclorice profesioniste, într-o întrecere a prezervării și promovării culturii naționale.

Vineri, 21 noiembrie, de la ora 21.00, spectacolul a fost transmis în direct la TVR 1, TVR 3, TVR Internaţional şi pe TVR+.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă, 22 noiembrie, şi duminică, 23 noiembrie, spectacolele pot fi urmărite în direct pe canalul TVR 3, TVRi, de la ora 18.00, precum şi în transmisiune live, pe TVR+.

Ediția de sâmbătă este disponibilă online pe TVR+.


Gazda celor trei seri este prezentatoarea Iuliana Tudor.

Ediția din acest an este una specială, căci Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului sărbătorește 70 de ani de activitate. Fondatorul ansamblului, coregraful Ioan Macrea, este personalitatea sibiană a cărui nume îl poartă festivalul, în semn de omagiu pentru strădaniile în slujba folclorului.

În acest context, vineri, 21 noiembrie 2014, festivalul a programat un spectacol special dedicat Junilor Sibiului și câtorva familii de artiști din muzica populară. Conceptul acestui spectacol își are rădăcinile în istoria Junilor Sibiului, ansamblul care funcționează neîntrerupt de 70 de ani, familia în care se reunesc diferite generații de dansatori, de la cei de 25-30 de ani, la veterani octogenari.

În 22 și 23 noiembrie, Festivalul Ioan Macrea dă prilejul publicului din Sibiu să îi urmărească pe invitații Junilor, în două spectacole ce descriu prin muzică și dans harta etnografică a României.

Manifestările sunt organizate de către Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cindrelul-Junii Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu. Coproducător al evenimentului este Societatea Română de Televiziune.

Programul festivalului:

  • 21 noiembrie 2014, ora 21.00, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu

Spectacol folcloric special, susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi Ansamblul „Veteranii–Junii Sibiului”, alături de interpreţii: Viorica Telcean, Nelu Albu, Adrian Neamţu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Alina Pinca, Marcel Părău, Nineta Popa, Nicolae Mureşan, Nicuşor Mureşan, Adrian Stanca, Oana Stanca, Raluca Stanca, Matilda Pascal Cojocăriţa, Horaţiu Cigu, Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu.

  • 22 noiembrie 2014, ora 18.00, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu

Spectacol folcloric susţinut de ansamblurile profesioniste: „Maria Tănase”- Craiova, cu soliştii Cristian Bănăţeanu şi Liviu Dică; „Transilvania” – Baia Mare, cu soliştii Petrică Mureşan, Ioana Pricop, Diana Cârlig şi Ionuţ Bledea; „Ciprian Porumbescu”- Suceava; “Drăgan Muntean”- Deva, cu soliştii Cristian Fodor şi Ovidiu Olari; „Porolissum”- Zalău, cu soliştii Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Vasile Coca şi Ileana Domuţa Mastan. Cu participarea Ansamblului Folcloric „Timişul”- Timişoara şi soliştii Carmen Popovici Dumbravă şi Dumitru Teleagă.

  • 23 noiembrie 2014, ora 18.00, Casa de Cultură a Sindicatelor Sibiu

Spectacol folcloric susţinut de ansamblurile profesioniste: „Mureşul” – Târgu Mureş, cu soliştii Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad şi Maria Sântean Faghiura; „Baladele Deltei” - Tulcea, cu soliştii Elena Plătică, Georgeta Nichifor şi Costel Atanosof; „Doina Gorjului”- Târgu Jiu, „Banatul”- Timişoara, cu soliştii Mihaela Petrovici, Liliana Laichici, Dana Gruescu şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

 

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1