loader
Foto

Cu Hemingway în Cuba

PAPA: HEMINGWAY IN CUBA – SUA, Canada, 2015

joi, 05 ianuarie 2023
ora 20:00

 

 

Regia: Bob Yari

Cu: Giovanni Ribisi, Adrian Sparks, Joely Richardson

*Dramă - inspirată de întâmplări reale. În 1959, tânărul ziarist Ed Myers – alter-ego-ul personajului real Denne Bart Petitclerc, care a şi scris scenariul filmului – lucrează la un cotidian din Miami şi îl admiră enorm pe Ernest Hemingway, căruia, într-o zi, îi trimite o scrisoare. Spre marea uimire a tânărului, scriitorul îi răspunde şi îl invită să-i facă o vizită în Cuba şi să meargă împreună la pescuit. Myers ajunge să fie martor la finalul Revoluţiei Cubaneze şi intră, pentru scurt timp, în viaţa pasionantă şi tumultuoasă a lui "Papa" Hemingway şi a soţiei acestuia, Mary.

XX ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

 

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)

 

#tvr1